پایان نامه ارشد رشته کشاورزی : بررسی تغییرات اسانس حاصل از گیاه به لیمو |
2
1-1-2 تاریخچه گیاهان دارویی ………………………………………………….
3
1-2 به لیمو ……………………………………………………………………
5
1-2-1 تاریخچه و معرفی بهلیمو…………………………………………………..
5
1-2-2 بهلیمو (Lemon verbena) از نظر ردهبندی گیاهی ………………………………..
6
1-2-3 گیاهشناسی بهلیمو ……………………………………………………….
6
1-2-4 نامهای دیگر بهلیمو ………………………………………………………
6
1-2-5 گونه های دیگر به لیمو …………………………………………………….
6
1-2-6 منشأ و پراکنش بهلیمو در ایران …………………………………………….
7
1-2-7 اهمیت اقتصادی بهلیمو ……………………………………………………
8
1-2-8 روش پرورش گیاه بهلیمو …………………………………………………
8
1-2-9 زمان جمعآوری بهلیمو ……………………………………………………
9
1-2-10 خواص دارویی و كاربردهای بهلیمو ………………………………………..
10
1-2-11 مواد تشكیلدهنده اسانس بهلیمو …………………………………………..
10
1-2-12 فرمولهای شیمیایی و شكل نمایی از برخی مواد تشكیل دهندهی اسانس به لیمو ……..
11
1-3 كشت بافت ………………………………………………………………
12
1-3-1 کشت کالوس …………………………………………………………..
14
1-3-2 تولید متابولیتهای ثانویه …………………………………………………
14
1-3-3 باززایی گیاه ……………………………………………………………
15
1-4 کشت بافت گیاهان دارویی …………………………………………………..
15
1-5 اهمیت تكثیر بهلیمو از طریق كشتبافت ………………………………………..
17
1-6 اهداف تحقیق …………………………………………………………….
17
فصل دوم:ی بر تحقیقات انجام شده
2-1 گیاهان دارویی ……………………………………………………………
18
2-2 کشت بافت بهلیمو …………………………………………………………
20
2-3 کشت بافت در سایر گیاهان ………………………………………………….
21
2-4 میزان ماده موثره بهلیمو ………………………………………………………
22
2-5 خواص ضدمیکروبی بهلیمو ………………………..…………………………
23
2-6 تغذیه و کودهای زیستی …………………………………………………….
24
فصل سوم: مواد و روش ها
3-1 زمان و مكان انجام آزمایش …………………………………………………..
30
3-2 مواد گیاهی ………………………………………………………………
30
3-3 عملیات كشت بافت ………………………………………………………..
30
3-3-1 ترکیبات هورمونی بکار رفته در محیط کشت ………………………………….
30
3-3-2 طرز تهیه محلول های ذخیره ای تركیبات محیط كشت ……………………………
31
3-3-3 آمادهسازی تنظیم کنندههای رشد گیاهی ………………………………………
32
3-3-3-1 تهیه محلول پایه BAP ………………………….………………………
32
3-3-3-2 تهیه محلول پایه كینتین …………………………….……………………
32
3-3-3-3 تهیه محلول پایه2,4-D …………………………….…………………..
32
3-3-3-4 تهیه محلول پایه NAA……………………………..……………………
32
3-3-4 آماده سازی محیط کشت های مختلف ………………….………………………
32
3-3-4-1 آماده سازی محیط کشت جامد ……………………………….……………
34
3-3-4-2 آماده سازی محیط کشت مایع …………………………….………………
34
3-3-5 تهیه و سترون سازی ریزنمونههای بهلیمو …………………………………….
34
3-3-6 كشت ریزنمونههای بهلیمو ………………………………………………..
35
3-3-7 روش یادداشتبرداری و صفات مورد مطالعه ………………………………….
35
3-3-8 تجزیه و تحلیل آماری ……………………………………………………
36
3-4 كشت آزمایش مزرعه ای به لیمو ……………………………………………….
36
3-4-1 آمادهسازی مزرعه ………………………………………………………..
36
3-4-2 آزمایش خاك ……………………………………………………………
37
3-4-3 تهیه و انتقاال نهالهای بهلیمو ………………………………………………
37
3-4-5 آبیاری مزرعه ……………………………………………………………
37
3-4-6 اعمال تیمارهای كودی …………………………………………………….
37
3-4-7 یادداشتبرداری صفات مورد مطالعه …………………………………………
38
3-4-8 روش برداشت و خشككردن بهلیمو …………………………..…………….
38
3-4-9 اسانسگیری ……………………………………………………………
39
3-4-10 تجزیه و تحلیل آماری طرح مزرعه ………………………………………….
40
فصل چهارم: نتایج و بحث
4-1 نتایج حاصل از کشت ریزنمونههای به لیمو برروی محیط کشتهای MS حاوی 4 نوع ترکیب هورمونی NAA و BAP …………………………………………..………………
41
4-2 نتایج حاصل از کشت ریزنمونههای به لیمو برروی محیط کشتهای MS حاوی 6 نوع ترکیب هورمونی NAA و 2,4-D وBAP و كینتین ……………………………………………
45
4-3 نتایج حاصل از کشت ریزنمونههای به لیمو برروی محیطکشتهای MS حاوی 5 نوع ترکیب هورمونی NAA و BAP ………………………………………………..…………
48
4-4 نتایج بهترین حالتهای کشت بافت برای گیاه به لیمو در شرایط آزمایشگاهی………………….
52
4-5 نتایج حاصل از بررسی تاثیر كودی بر عملكرد و خصوصیات مورفولوژیكی بهلیمو در شرایط مزرعه ……………………………………………………………………….
52
4-4-1 آزمون خاك ……………………………………………………………
52
فصل پنجم: نتیجه گیری
5-1 نتیجه گیری و جمع بندی ……………………………………………………..
55
5-2 نتایج آزمایش های درون شیشه ای ……………………………………………..
55
5-2-1 آزمایش اول ……………………………………………………………
55
5-2-2 آزمایش دوم ……………………………………………………………
58
5-2-3 آزمایش سوم ……………………………………………………………
60
5-3 آزمایش مزرعه ای ………………………………………………………….
61
5-4 پیشنهادات ………………………………………………………………..
63
فهرست منابع …………………………………………………………………
64
چکیده انگلیسی ……………………………………………………………….
69
چکیده
جنسLippiaدارای بیش از 200 گونه است كه در این بین گونهLippiacitriodoraL. دارای ارزش بالای دارویی میباشد. این گیاه به دلیل اهمیت فراوان اقتصادی در صنایع غذایی، داروسازی و عطرسازی در قسمت های مختلفی از ایران كشت و كار میشود و گونههای بومی نیز از جنسLippiaدر مناطق گرمسیری و نیمهگرمسیری كشور وجود دارد. بدین منظور دو آزمایش جداگانه در شرایط درون شیشه ای و مزرعه ای انجام شد. در شرایط آزمایشگاهی سه آزمایش جداگانه با استفاده از طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار انجام شد و در آن اثر 13 تیمار مختلف هورمونی (BAP، NAA، 2,4-D و كینتین) و اثر زمان بر میزان كالوس زایی و باززایی ریزنمونه های به لیمو بررسی گردید. با توجه به نتایج تجزیه واریانس در آزمایش درون شیشه ای در غلظتهای مختلف هورمونی، صفتهای ریشهزایی، ساقهزایی، کالوسزایی، تغییررنگ، تغییرشکل در سطح یك درصد معنی دار شدند. در مقایسه ی میانگین بین تیمارهای مورد بررسی مشخص شد كه محیط کشت MS12 حاوی 3/0 میلی گرم بر لیتر اكسین NAA بدون سیتوكنین برای صفت های ریشه زایی، كالوس زایی، زنده مانی، تغییر رنگ و تغییرشكل به ترتیب با 8/63، 6/91، 100، 2/97 و 2/92 درصد بهترین تیمار هورمونی بود، ولی در مورد ساقه زایی، محیط كشت MS بدون هورمون با 3/68 درصد بیشترین تعداد نوساقه ها را ایجاد نمود. در آزمایش مزرعه ای نیز از بین چهار سطح كودی مختلف شامل صفر، 50 و 100 كیلوگرم در هكتار ازته و غلظت سه در هزار NPK بر روی صفات مورفولوژیكی و میزان عملكرد گیاه بهلیمو، تیمار 50 كیلوگرم در هكتار كود ازته بهترین نتایج را در بر داشت.
کلید واژه: به لیمو، كالوس زایی، ساقه زایی، ریشه زایی، ترکیبات هورمونی، کود ازته.
1-1 گیاهان دارویی
1-1-1 اهمیت كشت گیاهان دارویی
با ظهور داروهای شیمیایی و بیولوژیك، نقش و اهمیت گیاهان دارویی در تأمین سلامت بشر، در معرض فراموشی قرار گرفت. اما با گذشت زمان، استقبال از گیاهان دارویی با رشد قابل توجهی روبرو شده است. بهنظر میرسد مردم جهان از یك سری نارساییهای طب مدرن خسته شدهاند و به طور روز افزون به سمت داروهای گیاهی روی میآورند. اصولاً زمانی كه قانون ابنسینا را در غرب به آتش كشیدند و ادعا كردند شیمی، مولكول و فیزیولوژی را شناختهاند، طب به انحراف كشیده شد. بهطوری كه هماكنون طب مدرن توانایی حل بسیاری از مشكلات بشر را ندارد و طی سالهای اخیر در كتب درسی به این موضوع اعتراف كردهاند. بههمین دلیل، امروزه حدود 50 درصد داروهای تولید شده در جهان منشاء طبیعی دارند كه با تغییراتی بهعنوان دارو مورد استفاده قرار میگیرند. كه نیمی از این مقدار از منابع معدنی، حیوانی و باكتریایی بدست میآید و نیمی دیگر منشاء گیاهی دارد. برای مثال، تمام هورمونهای مصرفی گیاهی هستند و از گیاهان مختلفی نظیر سیبزمینی مكزیكی، شنبلیله و غیره بهدست میآیند. همچنین تركیباتی مثل وینبلاستین و وینكریستین كه از داروهای ضدسرطان هستند از گیاه بدست میآیند و یا گلیكوزیدهای قلبی از جمله این گروه داروها محسوب میشوند (قاسمی دهكردی و همكاران، 1380).
گیاهان دارویی یكی از مهم ترین منابع دارویی میباشند كه از هزاران سال پیش كاربرد داشتهاند. سازمان بهداشت جهانی تخمین زده است كه بیش از 80 درصد از مردم بهصورت سنتی و یا مدرن از گیاهان دارویی استفاده میكنند. بعلاوه برخی از داروهای شیمیایی نیز با الگوبرداری از مواد گیاهی ساخته شدهاند (تریپاتی[1] و تریپاتی، 2003).
در قرن اخیر دانشمندان به زیانهای ناشی از سموم شیمیایی، مواد افزودنی، اسانس و طعمدهندههای مصنوعی كاملاً پیبردهاند و بروز انواع سرطانها و بیماریهای مختلف تأییدكننده این موضوع میباشند. بر این اساس كشورهای پیشرفته كه دارای امكانات تحقیقاتی گسترده ای در مورد شناسایی این مواد مضر بوده اند، تصمیم گرفتهاند كه در چند سال اخیر كلیهی مواد مصرفی شیمیایی را از مواد غذایی، دارویی، آرایشی و بهداشتی بتدریج حذف نموده و بجای آن از منابع گیاهی استفاده كنند .كشور ما دارای غنیترین منابع گیاهی از نظر مقدار و تنوع در سطح جهان میباشد .هماكنون كشورهای پیشرفته پی به ارزش گیاهان دارویی و صنعتی برده و درصدد كشت و پرورش آنها در سایر كشورهای فقیر شدهاند. شناسایی گیاهان اسانسدار گامی مهم در جهت اهلی كردن و ترویج شیوههای صحیح بهرهبرداری و استفاده از این گیاهان میباشد. گیاهان دارویی اسانسدار نقش مهمی در زندگی انسان دارند و در ایران از سابقه طولانی برخوردار میباشند (موسویان و بصیری، 1378).
در گذشته گیاهان دارویی جمعآوری شده از طبیعت برای رفع نیازهای بازار كافی بود، طی سالیان گذشته تعدادی از گونههای پرمصرف در خطر انقراض قرار گرفتهاند، برای رفع نیازهای فزاینده به داروهای گیاهی، گیاهان بایستی كشت شوند، علاوه بر اطمینان از منابع كافی كشت گیاهان دارویی باعث تولید مواد خام دارویی با كیفیت یكنواخت و خصوصیات شناخته شده میگردد. از سوی دیگر تامین مواد اولیه برای صنایع داروسازی نیاز به افزایش تولید محصول در واحد سطح دارد كه علمیترین و اقتصادیترین روش دستیابی بهاین مهم افزایش كارایی نهادههای مورد استفاده در زراعت گیاهان دارویی میباشد (توماس[2]، 2000).
كشت یك گیاه دارویی از نظر اقتصادی وقتی مقرون بهصرفه است كه متابولیتهای ثانویه آن بهحد مطلوب رسیده باشد، با شناخت عوامل محیطی موثر در تولید و انتخاب ارقام گیاهی مناسب میتوان بهحد اكثر مقدار محصول دست یافت (امیدبیگی، 1386). در مناطقی مثل ایران وجود نور فراوان یكی از منابع مهم و بالقوه در تولید گیاهان دارویی است كه باید یا مناسبترین روشها از آن استفاده كرد (امیدبیگی، 1386). در شرایطی كه هیچگونه محدودیت عوامل محیطی وجود نداشته باشد، تولید ماده خشك گیاهی با مقدار نور جذب شده متناسب است (مونتیس[3]، 1994).
1-1-2 تاریخچه گیاهان دارویی
با نظری اجمالی به فرهنگ مصرف داروهای گیاهی در ایران میتوان متوجه میراث با ارزش این گیاهان در طب غنی سنتی ایران شد. از طرفی فلات وسیع ایران از اقلیمها و محیطهای گوناگون برخوردار است، بههمین دلیل بیش از 7500 گونه گیاهی مختص به ایران است. از این رو بهحق، فلور ایران یكی از منابع داروخیز جهان محسوب میشود. از آنجایی كه گیاهان وحشی در محدودههای جغرافیایی گستردهای یافت میشود، جمعآوری و دسترسی به آنها از نظر اقتصادی مقرون بهصرف نیست و استفاده از گیاهان وحشی جوابگوی صنایع داروسازی نخواهد بود و چنین استفادهی انبوه از گیاهان طبیعت مسلماً موجب نابودی آنها خواهد شد. از این رو نسبت به كشت این گیاهان در سطوح زراعی اقدامات مفیدی در سطح كشور انجام شده است. گزارش شده است كه انسان دیر و یا زود چارهای بهجز بازگشت به طبیعت خود نخواهد داشت. از این رو، در كشورهای توسعه یافته اقدامات وسیعی را در توسعه و پیشرفت كشت و استفاده از گیاهان دارویی انجام شده است. امید است در كشور ما با تربیت نیروی متخصص و فرهنگسازی استفاده از گیاهان دارویی، از این نعمت الهی بینصیب نمانیم (ابراهیمپور و عیدیزاده، 1388).
ابنسینا، دانشمند و پزشك نامدار ایرانی در سالهای 428-370 هجری مطابق با 980-1037 میلادی كه در غرب او را بهنام آویسینیا می شناسد و پس از انقراض تمدن یونان او را بزرگ ترین دانشمند جهان و به اشتباه، عرب دانستهاند (چون كتابهای او به عربی نوشته شده است). در جلد دوم كتاب قانون فیالطب بیش از 800 نمونه گیاه طبی و غذایی را نام میبرد كه از آن میان 541 گیاه و مشتقات آنها دارای توصیف كاربردی و صفات ریختشناختی هستند. او اختلاف شكل و صفات گیاهان مشابه یا نزدیك به هم را (برای اجتناب اشتباه آنها از یكدیگر) با توجه خاصی در كتاب “قانون” توضیح میدهد و در مورد چگونگی استفاده از مشتقات گیاهان دارویی و كاربرد آنها، با ترتیبی خاص، معین و نظام یافته به شرح و تفصیل آنها میپردازد (زارعزاده، 1383).
آلبرت ماگنیوس[4] این كشیش كه در نوشته ها به آلبرت بوستادت بیشتر معروف است، در سال های 1193-1280، بعد از ابنسینا و بیرونی در ایام و بحران فكری قرون وسطی اروپا، درباره طب و تاریخ طبیعی و همچنین گیاهشناسی كتابی به نام رستنیها، دو وژتابلیس[5] را نوشت. محتویات و نحوه نگارش این كتاب، به خوبی نشان میدهد كه آلبرت كبیر نیز تحت تأثیر شدید تئوفراست و دیگر دانشمندان و قدمای رم و یونان مورد قبول كلیسا قرار داشت و در عین حال، برخی مشاهدات خود را نیز در این كتاب آورده است (زارعزاده، 1383).
ایرانیان از دیرباز و حتی پیش از دیگران در زمینه گیاهان دارویی و كاربرد درمانی آنها از دانش پیشرفته ای برخوردار بودهاند. نمونه بارز آن كتاب باستانی اوستاست .در«وندیداد» یكی از پنج كتاب تشكیلدهنده اوستا (كه در مجموع دستكم 2500 سال پیشینه دارد)، بخشهای پرشماری به گیاه درمانی، معرفی گیاهان دارویی و كاربرد آنها اختصاص یافته است. اما متأسفانه در لشكركشی اسكندر مقدونی، كتابخانه مشهور اسكندریه در آتشسوزی عمدتاً نابود شد و بیشتر منابع و آثار و كتابهای جمعآوری شده در آن سوخت و خاكستر شد. بدین ترتیب، سوابق گیاهشناسی شرق كهن در دو تمدن ایران و مصر بر اثر این آتشسوزیها، فاقد هر گونه مدرك دیرینه شناخت گیاهان دارویی و خواص آنها گردید. متأسفانه بعدها نیز بر اثر تخریب قلاع فرقه اسماعیلیه و آتش زدن كتابخانههای آن بوسیله هلاكوخان مغول، بقیه آثار مكتوب گیاهان دارویی، كه توسط این فرقه جمعآوری شده بود، از میان رفت، تا اینكه در قرن هشتم و نهم میلادی، اطباء ایرانی رونق خاصی به طبابت ایران و جهان بخشیدند. بطوریكه با پیدا شدن دانشمندان و نوابغی نظیر ابوعلیسینا و محمد زكریای رازی با انشار كتابهای معروف خود (قانون و الحاوی) پیشرفتهای زیادی نصیب ملت ایران و جهانیان گردید. این پیشرفتها همچنین در قرون بعد نیز ادامه یافت. در قرن 13 میلادی، ابنبیطار، اختصاصات متجاوز از 14700 گیاه را كه خود شخصاً میشناخت را در كتابش شرح داد (دوازده امامی، 1386؛ زارعزاده، 1383).
1-2 به لیمو
1-2-1 تاریخچه و معرفی بهلیمو
گیاه بهلیمو (شکل 1-1) با نام علمیLippiacitriodoraاز خانواده شاهپسند (Verbenaceae) (مظفریان، 1389؛ زرگری، 1375)، این گیاه بومی آمریکای جنوبی است (زرگری، 1375) و بهنام پزشک گیاهشناسی موسوم به Lippi که در سالهای 1678 تا 1704 میلادی میزیسته و در حبشه بهقتل رسید، نامگذاری شده است (زرگری، 1375). در فرهنگ گیاهدرمانی ایران، برگهای این گیاه بهصورت دمکردنی بهمنظور آرامبخش، ضدتشنج و برطرفکننده تپش قلب و سرگیجه مصرف دارد (امین، 1388). تا 100 سال پیش فقط بهعنوان یك گونه زینتی شناخته میشد، ولی امروزه بهدلیل اهمیت فراوان اقتصادی آن در صنایع غذایی و عطرسازی در اكثر كشورها از جمله در ایران و به ویژه در استان گلستان كشت شده و به خوبی پرورش مییابد. امروزه این گیاه در شمال كشورمان كشت و كار میشود و گونههای بومی آن از جنسLippiaدر مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری كشورمان وجود دارد (امین، 1370).
1-2-2 بهلیمو (Lemonverbena) از نظر ردهبندی گیاهی
به لیمو از سلسلهی Planta، شاخهی Magnoliophyta، ردهی Magnoliopsida، راستهی Lamiales، خانواده Verbenaceae، جنس Aloysia، و گونهیA.triphylla، است(آنونیموس[6]، 2007).
1-2-3 گیاهشناسی بهلیمو
بهلیمو درختچهای کوچک به ارتفاع تا 90-100 سانتیمتر، با شاخههای شیاردار و کم و بیش زبر برگها در چرخههای 3 یا 4 تایی، سرنیزهای، بهطول 5- 5/7 سانتیمتر، با دمبرگ کوتاه، کامل یا در میانه دندانهدار، بدون کرک، در سطح تحتانی بهانبوهی پوشیده از کرکهای غدهدار (منقوط)، با بوی لیمو سنبلهها چرخهای و محوری یا مجتمع شده در پانیکولهای انتهایی اغلب 3 تایی. گلها سفید، به طول 5/4- 5 میلیمتر، شکوفا و گلدهنده در تابستان و پاییز. کاسه گل به انبوهی کرکدار. لوله جام گل بلندتر از کاسه (زرگری، 1375).
1-2-4 نامهای دیگر بهلیمو
برای به لیمو نام های دیگری نیز در منابع ذكر شده است كه به تعدادی از آن ها اشاره می شود.
Lippia citriodoraKunth (آزادبخت، 1378؛ زرگری، 1371؛ كریمی، 1381؛ یزدانی و همكاران، 1383)Lippia citriodoraH.B.U.K (راشدی، 1380؛ كریمی، 1381)
Lippia triphylla(راشدی، 1380؛ صمصام شریعت، 1374)
Verbena triphyllaL Herit (رضایی و همكاران، 1380؛ یزدانی و همكاران، 1383)
Aloysia citriodoraorteg (رضایی و همكاران، 1380؛ یزدانی و همكاران، 1383)
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1399-10-17] [ 10:34:00 ب.ظ ]
|