پایان نامه ارشد رشته زیست شناسی : بررسی باکتری سالمونلا تیفی در سالاد به وسیله روش LAMP-PCR |
2-8-2-2- واریته های سرولوژیكی سازگار با میزبان………………………………………………………………………32
3-8-2-2- واریته های سرولوژیكی ناسازگار…………………………………………………………………………………33
3-2- شاخصهای بیماریزایی……………………………………………………………………………………………………..33
1-3-2- آنتیژنهای سطحی………………………………………………………………………………………………………..33
2-3-2-تهاجم…………………………………………………………………………………………………………………………….33
3-3-2- اندوتوكسین انتروتوكسین سیتوتوكسین …………………………………………………………………………….34
4-2- بیماریزایی و مكانیسم آن……………………………………………………………………………………………………34
1-4-2- روند بیماریزایی……………………………………………………………………………………………………………35
2-4-2- میزان شیوع سالمونلوز در انسان……………………………………………………………………………………….35
3-4-2- عفونتهای سالمونلایی در انسان……………………………………………………………………………………..36
1-3-4-2- تب تیفوئید و تبهای رودهای……………………………………………………………………………………..36
2-3-4-2- سپتیسمی…………………………………………………………………………………………………………………37
3-3-4-2- گاستروانتریت…………………………………………………………………………………………………………….37
4-4-2- علائم بالینی در انسان……………………………………………………………………………………………………..37
5-2- اپیدمیولوژی……………………………………………………………………………………………………………………….38
6-2- روشهای تشخیص…………………………………………………………………………………………………………….40
1-6-2- روشهای فنوتیپی…………………………………………………………………………………………………………..41
1-1-6-2- بیوتایپینگ………………………………………………………………………………………………………………..41
2-1-6-2- سروتایپینگ……………………………………………………………………………………………………………….42
3-1-6-2- روشهای ایمنولوژیك………………………………………………………………………………………………..42
1-3-1-6-2- الایزا…………………………………………………………………………………………………………………….43
2-3-1-6-2- IMS…………………………………………………………………………………………………………………..44
2-6-2- روشهای ژنوتیپی………………………………………………………………………………………………………….44
1-2-6-2- روش واكنش زنجیره ایی پلیمراز PCR)) …………………………………………………………………. 45
2-2-6-2- multiplex PCR……………………………………………………………………………………………………47
3-2-6-2- real-time PCR……………………………………………………………………………………………..47
4-2-6-2- روش تکثیر هم دمای وابسته به حلقه LAMP………………………………………………………………48
1-4-2-6-2- پرایمرهای LAMP………………………………………………………………………………………………..49
2-4-2-6-2- مكانیسم واكنش LAMP……………………………………………………………………………………….51
3-4-2-6-2- مشخصات روش LAMP………………………………………………………………………………………56
4-4-2-6-2- مواد لازم برای انجام واکنش LAMP………………………………………………………………………57
5-4-2-6-2- ارزیابی محصولات LAMP……………………………………………………………………………………60
6-4-2-6-2- مكانیسم تشكیل كدورت در واكنش LAMP…………………………………………………………….61
7-4-2-6-2- مزایای روش LAMP…………………………………………………………………………………………….62
7-2 مطالعات آزمایشگاهی…………………………………………………………………………………………………………….63
1-7-2- مطالعه بر روی سویههایسالمونلابه روش الایزا……………………………………………………………….63
2-7-2- مطالعه بر روی سویههایسالمونلابه روش PCR………………………………………………………………65
3-7-2- مطالعه بر روی سویههای سالمونلا به روش LAMP…………………………………………………………..70
فصل سوم (مواد و روش ها)…………………………………………………………………………………………………………75
1-3 وسایل مورد استفاده………………………………………………………………………………………………………………76
2-3- مواد مورد استفاده ………………………………………………………………………………………………………………77
3-3- رنگ آمیزی گرم………………………………………………………………………………………………………………..79
4-3- تستهای بیوشیمیایی……………………………………………………………………………………………………………79
1-4-3- تست سیمون سیترات…………………………………………………………………………………………………….81
2-4-3- تست تریپل شوگر ایرون آگار(TSI) ………………………………………………………………………………81
3-4-3- تست SIM…………………………………………………………………………………………………………………82
4-4-3- تست اوره …………………………………………………………………………………………………………………..82
5-3- روش تهیۀ گلسیرول استوک از باکتری مورد نظر…………………………………………………………………..83
6-3- روش استخراج DNA ……………………………………………………………………………………………………..83
1-6-3- طرز تهیۀ محلولهای مورد نیاز برای استخراج DNA………………………………………………………..84
2-6-3- مراحل استخراج DNA …………………………………………………………………………………………………84
7-3- تعیین غلظت DNA با دستگاه اسپکتروفتومتر……………………………………………………………………….86
8-3- الکتروفورز………………………………………………………………………………………………………………………..87
1-8-3- طرز تهیه ژل آگارز…………………………………………………………………………………………………………88
2-8-3- طرز تهیۀ بافر (1X)TBE……………………………………………………………………………………………….88
9-3- واکنش PCR ……………………………………………………………………………………………………………………89
1-9-3- اجزا واکنش PCR………………………………………………………………………………………………………….91
2-9-3- روش انجام واکنش PCR با آنزیم SmarTaq DNA Polymerase……………………………….93
10-3- واکنش LAMP………………………………………………………………………………………………………………94
1-10-3- روش انجام واکنشLAMP …………………………………………………………………………………………95
11-3- آلوده سازی سس مایونز با باكتری مورد نظر………………………………………………………………………..96
12-3- آلوده سازی سالاد سبزیجات با باكتری مورد نظر…………………………………………………………………..97
13-3- تهیه پورپلیت و شمارش باكتریها………………………………………………………………………………………98
1-13-3 تهیه رقت……………………………………………………………………………………………………………………..98
2-14-3- کشت سطحی………………………………………………………………………………………………………………99
2-14-3- کشت پورپلیت…………………………………………………………………………………………………………….99
3-13-3 شمارش باكتریها…………………………………………………………………………………………………………..99
فصل چهارم (نتایج)……………………………………………………………………………………………………………………100
1-4- رنگ آمیزی گرم از باكتری……………………………………………………………………………………………….101
2-4- نتایج کشت نمونه ها روی محیط اختصاصیshigella–salmonellaagar………………………101
2-4- تستهای بیوشیمیایی……………………………………………………………………………………………………..102
1-3-4- تست اوره………………………………………………………………………………………………………………….102
2-3-4- تست سیمون سیترات…………………………………………………………………………………………………..103
3-3-4 تست TSI ……………………………………………………………………………………………………………………104
4-3-4 تست SIM……………………………………………………………………………………………………………………105
5-3-4 تست متیل رد ……………………………………………………………………………………………………………….106
4-4- استخراج DNA …………………………………………………………………………………………………………….107
5-4- PCR………………………………………………………………………………………………………………………………108
1-5-4- حد تشخیص PCR………………………………………………………………………………………………………109
6-4- LAMP ……………………………………………………………………………………………………………………….110
1-6-4 حد تشخیص LAMP………………………………………………………………………………………………….112
فصل پنجم (بحث)……………………………………………………………………………………………………………………113
نتیجهگیری………………………………………………………………………………………………………………………………..121
منابع و ماخذ……………………………………………………………………………………………………………………………..122
چكیده
سالمونلاباكتری گرم منفی، متحرك و باسیلی شكل است كه خصوصیات عمومی خانوادهانتروباكتریاسهرا دارا می باشد.سالمونلاو سروتیپ های آن منبع مهم آلودگی غذاهای انسانی و عامل پاتوژن بسیار قوی و بیماریزا در انسانهاست. امروزه بیش از 2450 سروتیپسالمونلاشناسایی شده است كه برخی از این سروتیپ ها عامل بیماری هایی از قبیل تب تیفوئید و انتروكولیك در انسان می باشند. بیماریهای ناشی از این عامل یک معضل بزرگ بهداشتی در جهان به خصوص در کشورهای در حال توسعه از جمله کشور ما می باشد. بنابراین تشخیص سریع، دقیق و به موقع آن برای جلوگیری از اپیدمی و عوارض مخرب این باکتری ضروری بهنظر میرسد.
روشهای مختلفی برای جداسازی باكتریسالمونلااز نمونه های محیطی وجود دارد كه شامل: روش های كشت سنتی و بیوشیمیایی، سرولوژیكی و مولكولی (از جمله PCR) است. تمام این روشها به زمان طولانی، تعداد زیاد باکتری در نمونه اولیه، تجهیزات گرانقیمت آزمایشگاهی و به افراد متخصص در این زمینه نیاز دارند.
هدف از این مطالعه بررسی کارایی روش نوین تشخیص مولکولی LAMP در تشخیص عامل عفونیسالمونلاتیفیمیباشد. بررسی نتایج در تشخیص مولکولیسالمونلاهانشان داد که روش LAMP روشی سریع، ارزان و اختصاصی است و بهجای دستگاههای گرانقیمت PCR و برنامه چرخه حرارتی چند دمایی آن با استفاده از یک بلوك حرارتی بسیار ساده و ارزان و در یک دمای واحد 60 درجه سانتیگراد و همچنین مشاهده کدورت حاصل از فرایند تکثیر ژنها در زمان كوتاهتری به تشخیص اختصاصی این باكتریسالمونلاپرداخت.
این روش می تواند جهت تشخیص مولکولی سریع، دقیق و ارزان با كاربرد گسترده در آزمایشگاههای تشخیصی و بخصوص تشخیص عوامل عفونی در آزمایشگاههای مناطق محروم و آزمایشگاههای سیار مورد استفاده قرار گیرد.
واژه های کلیدی :سالمونلا، تشخیص مولکولی، PCR، LAMP
مقدمه
اعضای جنسسالمونلا، باكتری گرم منفی، میلهایی، بیهوازی اختیاری و بدون اسپور هستند. از آنجا كه جایگاه اصلی و طبیعی این باكتری ها روده انسان و حیوانات می باشد اصطلاحاً آنها را باسیل های روده ای یا انتریك می نامند. از لحاظ شرایط رشد این میكروارگانیسم ها باكتری های انعطاف پذیری بوده و به آسانی با شرایط محیطی خود را هماهنگ می كنند این جنس از میكروارگانیسم ها به حرارت حساس اند. در درجه حرارت های پائین امكان بقای آنها بیشتر است .(Connie & Manuselis, 2000)
اكثر سروتیپ هایسالمونلاپاتوژن های بالقوه برای انسان و بسیاری از حیوانات می باشند. این باكتری ها در دستگاه گوارش مهره داران اعم از پستانداران و پرندگان و خزندگان و ماهی ها سیطره پیدا كرده، بسته به سروتیپ، شرایط و عوامل متعدد میزبانی، بیماریهایی با نشانه های گوناگون و عوارض متفاوت ایجاد می كنند .(Merchant & Pocker, 1983)از جمله باكتریهای رودهایی هستند كه موجب بیماری تب تیفوئید(حصبه)، تب شبه حصبه و بیماریهای ناشی از مواد غذائی در انسان میگردند(Jayet al., 2005).
بیماریهای ناشی از آلودگی مواد غذائی ناشی ازسالمونلارا non typhoidal نامیدهاند.سالمونلابهطور گستردهایی در محیط زیست از قبیل آب، خاك و مدفوع حیوانات توزیع شده است (Cidrp, 2009). باكتری معمولاً از طریق مدفوع انسان و یا دام دفع شده و باعث آلودگی آب و غذا و محیط می گردد. مواد غذائی مانند گوشت، تخممرغ، مرغ، سس مایونز، سبزیجات و غیره ،از ناقلهای اولیه عفونتسالمونلابه انسان هستند(Dolye & Beuchat, 2007)..
سالمونلای غیرتیفوئیدی علت اصلی بیماریهای ناشی از مواد غذائی در سراسر جهان است. كه برآورد شده كه حدود 4/1 میلیون مورد در سال مورد عفونت غذائیسالمونلاقرار میگیرند(Meadet al., 1999).
از اینرو شناخت و تشخیص به موقعسالمونلااز اهمیت خاصی برخوردار است. با ذكر تمامی این موارد به نظر می رسد تشخیص به موقع و كنترل باكتری از وظایف مهم آزمایشگاه های میكروب شناسی است. امروزه از 3 روش رایج به تشخیص باكتری می پردازند:
ـ روش های كشت سنتی و آزمایشات بیوشیمیایی.
ـ روش های سرولوژیكی.
ـ روش های مولكولی.
برای تشخیص استفاده از روشهای سنتی مبتنی بر محیط كشت قابل قبول است ولی وقتگیر است و برای تایید جواب نهایی چند روز بهطول میانجامد .(Andrews & Hammack, 2007) علاوهبر این، روشهای ایمنولوژیك مانند الایزا وIMS نیز برای شناسائیسالمونلاتوسه یافتهاند.
. (Mansfield & Forsythe, 2000 ; FAVRIN , 2001) با اینحال اختصایت كم و هزینههای بالا، استفاده ازین روشها را محدود كرده است. اخیرا روشهای مولكولی مانند PCR و real time PCR بهطور گسترده در شناسائیسالمونلااستفاده میشوند كه روشهایی كارآمد و حساس هستند.
Krascsenicsovaet al., 2008) ; Eriksson & Aspan, 2007).
با اینحال این روشها نیازمند سیكل حرارتی اختصاصی و دستگاههای گرانقیمتاند. ازاینرو نیاز به یك روش دقیق، حساس، آسان و بهصرفهتر است. در سال 200 یك گروه ژاپنی یك روش تشخیص مولكولی به نام LAMP را معرفی كردند .(Notomiet al., 2000)از آن زمان روش LAMP به عنوان یك روش اختصاصی، حساس و سریع برای شناسائی پاتوژنهای ناشی از مواد غذائی مورد استفاده است. یك روش ساده، بدون نیاز به سیكل حرارتی اختصاصی و دستگاههای گرانقیمت و به آسانی قابل اجرا است(Hara-Kudoet al., 2005; Notomiet al., 2000).
هدف این تحقیق شناسائی باكتریسالمونلا تیفیدر سالاد سبزیجات و سس مایونز آلوده با استفاده از روش LAMP، بهعنوان روشی سریع، حساس و اختصاصی میباشد.
اهداف تحقیق در نگاه اجمالی
- طراحی و بهینهسازی روش LAMP بر اساس ژن تهاجمی invAسالمونلا تیفی
- تعیین حد حساسیت روش PCR و LAMP به روی ژن تهاجمی invAسالمونلا تیفی
- مقایسه دو روش PCR و LAM
- مشخصات جنسسالمونلا
1-1-2- تاریخچه
در سال 1885 یك دامپزشك آمریكائی به نام دانیل المر سالمون برای اولین بار این باكتری را از خوك جدا كرد وآن راباسیلوس كلراسوئیس[1] نامید. در سال 1888 جرم دیگری توسط گارتنر از فردی كه در اثر گاستروانتریت ناشی از مصرف گوشت نپخته مرده بود جدا شد و آنراباسیلوس انتریتیدیسنامید كه بعداًسالمونلا انتریتیدیسخوانده شد. در سال 1900 خواص این باكتری توسط فردی به نام لینیر بهطور رسمی تصویب گردید. از آنجا كه این ارگانیسم ها شبیه به باكتری های جدا شده توسط سالمون بودند، به همین جهت به افتخار كاشف اولیه این باكتریسالمونلا[2] نامیدند(Roumagnac et al., 2006).
در فاصله بین سالهای 1925ـ1900 بزرگترین رویداد در كشف سرولوژیكی آنتی ژن های سوماتیك و فلاژلا در مورد گروهسالمونلابوسیله لیگنیرز انجام شد. در سال 1926 تركیبات پادگنیسالمونلاطبقه بندی گردید و جدولی به نام جدول كافمن ـ وایت ایجاد شد. در حال حاضر این جدول دارای حدود 2500 سروتیپ است (Bhatia & Nabb , 1980) .
سالمونلابطور گسترده در طبیعت توزیع شده است مانند آب آلوده، خاك حاوی مدفوع حیوانات و غیره.بهطورعمده این باكتریها در رودهی حیوانات ساكن است و مخزن اصلی آلودگی مرغ، تخم مرغ، دام، حیوانات خانگی و خزندگان است(Cidrp, 2009).
2-1-2- خواص شكلی
اعضای جنسسالمونلاباكتریهای میلهای شكل و اندازهی آن 5-2 ´5/1-7 /. میكرون بوده است.گرم منفی، بدون اسپور و متعلق به خانوادهی انتروباكتریاسهاند (J. Antonio , 2009 ; Dolye & Beuchat, 2007) .. اكثر اعضای این جنس متحرك و با تاژهی پریتریشاند بهجز چند مورد استثناء مانندسالمونلا گالیناروم[3] وسالمونلا پولوروم[4] (et al., 2005 Hara-Kudo).
3-1-2- خواص بیوشیمیایی
اعضای این جنس قادر به تخمیر گلوكز بوده ولی از تخمیر ساكارز و لاكتوز ناتوانند. بیشتر انواعسالمونلاها گلوكز، مالتوز، مانیتول، دولسیتول، دكسترین و سوربیتول را تخمیر می كنند و اسید و گاز بوجود می آورند. اكثر سویهها H2sرا از منبع سولفوری معدنی تولید كرده و تولید H2S یکی از واکنش های کلیدی در تشخیصسالمونلاها میباشد. به استثنای سروتیپتیفی[5] در بیشتر موارد جدا شده از گلوکز گاز ایجاد میکنند. در سیترات به عنوان تنها منبع كربن رشد میكنند اما برخی از گونه ها مانندسالمونلاتیفیوسالمونلاپاراتیفیAسیترات منفی هستند Aksoy, 2004)). این باكتری اكسیداز منفی و كاتالاز مثبت بوده. از تولیدات این باكتری لیزین در كربوكسیلات، سولفات هیدروژن وارنیتین می باشد.
( Alcamo , 1997 ; Connie & Manuselis, 2000) .
از دیگر ویژگیهای بیوشیمیایی این است كه اكثرسالمونلاها عدم تولید اندول، عدم تولید آنزیم های اوره آز، لیپاز، دزاكسی ریبونوكلئاز، فنیل آلانین و تریپتوفان دآمیناز، دكربوكسیلاسیون اسیدهای آمینه لیزین، اورنیتین و آرژنین، واكنش مثبت در آزمایش متیل رد(MR) و واكنش منفی در آزمایش وژس ـ پروسكوئر (VP) مثبت می باشد.( (Alcamo , 1997 ; Dolye & Beuchat , 2007.
4-1-2- مقاومت در برابر عوامل فیزیكی و شیمیایی
این باكتری روی محیط كشت ماهها زنده میمانند. حرارت 60 درجه را 15 تا 20 دقیقه تحمل میكنند،سالمونلاها مدت 13 ماه در لاشههای آلوده نگهداری شده در یخچال، 120 روز درآب، 280 روز در خاك باغچه و مدت بسیار طولانی در شیرخشكهای بدون چربی و موادغذایی دارای تخم مرغ زنده میمانند. سالمونلاها نسبت به سرما مقاوم بوده و مدت3 ماه در برف و یخ زنده مانده واز این طریق میتوانند اپیدمی بهوجود آورند. كلرامنفیكل استرپتومیسین و بسیاری از آنتی بیوتیك های وسیع الطیف بر آن موثرند پنی سیلین بر آن كاملا بیاثر است.سالمونلاها همچنین نسبت به املاح صفراوی مقاومند وبه همین دلیل از این مواد نیز علاوه بر رنگها در تهیه محیط های غنی كننده استفاده می كنند Aksoy, 2004)).
5-1-2- خواص كشت
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1399-10-17] [ 10:28:00 ب.ظ ]
|