پایان نامه ارشد رشته زیست شناسی : انگلهای آبزیان و بیماریهای مشترک با انسان |
وجود آورده که این آسیب ها و صدمات در کشورهای در حال توسعه بیشتر از کشورهای صنعتی میباشد. اغلب عوامل بیماری های عفونی در ماهیان را میكروارگانیسم های فرصت طلب تشكیل داده و حضور عوامل پاتوژن در محیط زیست ماهی جهت وقوع بیماری كفایت نمی كند لذا عوامل دیگری نظیر: بالا رفتن درجه حرارت آب، بالا بودن تراكم ماهیان پرورشی، پایین بودن كیفیت آب (افزایش آمونیاك یا نیتریت)، رویش شدید گیاهی در منابع آبی زمینه بیماری زایی عوامل پاتوژن و غلبه آنان بر سیستم ایمنی ماهی را فراهم مینمایند لذا توجه به تشخیص سریع بیماری و مدیریت آن در جهت جلوگیری از بروز خسارات حائز اهمیت است (فیضبخش و کیهانپور، 1392).
ماهیان موجودات حساسی بوده که در صورت بیماری درمان آنها مشکل و یا حتی غیرممکن میباشد لذا پیشگیری از بروز بیماری بسیار ضروری دارد. بیماری ماهیان بر حسب اندامهای آلوده، سن و نوع ماهی طبقهبندی گشته و تعدادی از بیماریها از طریق میزبانهای واسط منتقل میگردند که مبارزه با این میزبانهایواسط و حذف آنها بسیار اهمیت دارد. انگل ماهیان به طور کلی در 6 گروه تکیاخته، پریاخته، مرجانها، کرمها، سختپوستان و نرمتنان تقسیمبندی میگردند. راههای مبارزه با میزبانهای واسط استفاده از سولفاتمس، آهک و سموم حلزونکش، مبارزه با علفهای هرز ، حذف گیاهانآبزی مزاحم، دور نمودن پرندگان، جلوگیری از ورود ماهیان وحشی، حذف قورباغهها که در بعضی موارد به عنوان ناقل عمل مینمایند (کیوانی، 1384).
1-3-2- بیماریهای انگلی
علم انگلشناسی دارای دامنه وسیعی از علوم مختلفی نظیر ماکرو اکولوژیکی، میکرو اکولوژیکی، بیوشیمیایی، بهداشت عمومی، علوم اقتصادی بوده که در آن چهره واقعی زندگی انگلی غالبا قابل لمس و درک نیست زیرا روابط بین انگلها و میزبان آنها بسیار پیچیده و در واقع یکی از 4 جنبه مختلف از سیمبیوزیس است. انگلها در اشکال مختلف نظیر اجباری، اختیاری، موقتی، دائمی، خارجی، داخلی، اتفاقی، سرگردان، بیماری زا، غیر بیماری زا و زئونوزرا ارتباط برقرار نموده و عموما به موجوداتی اطلاق میشوند که در داخل یا خارج پیکر موجود زنده به طور موقت به سر برده و از آن تغذیه مینماید. سرایت و انتقال بیماریهای انگلی تحت تأثیر عوامل سه گانه ای نظیر وجود میزبان حساس، وجود منبع آلودگی و طرق انتقال آلودگی بستگی دارد و از آنجایی که حتما لزومی ندارد آسیبی به میزبان خود وارد نموده گاهی به صورت مسالمتآمیز زندگی مینمایند اما بیماریهای انگلی همواره دارای سیر مزمن بوده و کمتر با آثار و علایم بالینی همراه هستند، لذا ماهیان آلوده ممکن است بعد از بهبود ظاهری و بدون داشتن هر گونه علایم کلینیکی به صورت ناقلین بیماری درآیند و خود نقش منبع آلوده را برای ماهیان سالم به عهده بگیرند.
بیماریهای معروف انگلی که اثرات آنان بر روی ساختار ماهیان پدیدار گشته به شرح زیر است:
1- پوسیدگی دم و باله: پیدایش خطوط سفید در حاشیه بالهها و شكنندگی شعاع آنان به همراه خونریزی و بیرونزدگی یك یا دو طرف چشم میشود.
2- آبله پوستی: پیدایش زخم یا آبله سر باز در بدن همراه با برآمدگی فلسها میباشد.
3- استسقاء عفونی (تجمع مایعات در بدن یا آب آوردگی شكم): با تجمع مایعات در محوطه شكمی بیرون زدگی فلسها و خونریزیهای كوچك زیر جلدی در بالهها همراه است .
4- بیماری چشمی: قرنیه چشمی پر خون و مات گشته سپس كره چشمی تخریب میگردد.
5- ایكتیوفتیروس مولتیفیلیس: بیماری لكهسفید با سیستهای سفید كوچكی به قطر mm 1 بر روی پوست، آبشش و بالهها است که موجب خارش، تنفس سریع و بیاشتهائی در ماهی میگردد.
6- اسپورزوآ: بیماری كوكسیدوز دانهای همراه با بروز لكههای شیری رنگ كوچكی در روده است.
7- میكسوسوما سربرالیس: بیماری چرخش با انحنای دمی و تغییر محوطه دهان و ایجاد لكههای سیاه در دم ماهی بوده که راه درمانی ندارد .
8- ژیروداكتیلوس: موجب شنای غیرطبیعی و كمرنگی نقاط پوست و ریزش فلسها میشود.
9- داكتیلوژیروس: سبب شنای غیرطبیعی با برآمدگیهای غیرطبیعی و خونریزی در آبشش میشود.
10- لیگولا: سبب كم تحركی و تورم كانال غذائی یا مسدودیت كامل آنان توسط سیستهای میشود (مخیر، 1374).
1-3-3- بیماریهای مشترک بین انسان و آبزیان
بیماریهای مشترک بین انسان و آبزیان یک سری عفونتهایی بوده که به طور طبیعی بین انسان و دیگر حیوانات مهرهدار وجود دارد، این بیماریها با ایجاد تغییر در فرم بدن و رفتار ماهی موجب کاهش كیفیت آنان میشوند. عفونتهای باكتریایی، قارچی و پروتوزوها موجب مرگ و میر ماهیان گشته که در بسیاری از مواقع آبآلوده مسبب بروز این بیماریها در ماهی شده که میتوان به آلایندههای شیمیایی و سموم کشاورزی به همراه شیرابه فاضلابهای شهری و صنعتی استان که به رودخانهها و سد مخرنی استان روانه میشوند اشاره نمود که موجب آلودگی آبهای سطحی شده و اثرات مخرب آنان بر روی آبزیان منطقه مشهود است (مهدوی، 1392).
مهمترین محیطهای مناسب جهت رشد انگلها درون بدن مهره داران نظیر دستگاه گوارشی، خون، ریه ها، حفره عدسی و بافتها بوده که دارای مواد غذایی متنوعی نظیر قند، پروتئین، چربی و آنزیم، pH، اکسیژن است گاهی انگلها محیط بدن میزبان را به نفع خود تغییر داده مثلا آلودگی به سستدها که باعث کاهش pHاسیدی روده می شوند. انتقال آلودگی از طریق دستگاه گوارش و مواد خوراكی نیز وجود دارد لذا مواد غذایی زنده یا فرآوری نشده (تازه و یخ زده) به عنوان منابع احتمالی آلودگی مطرح هستند که بایستی از مصرف این آبزیان آلوده جلوگیری شود بنابراین پیشگیری در بیماری ها نسبت به درمان همیشه ترجیح داده می شود و اقدامات پیشگیری بایستی بر مبنای کاهش عوامل استرس زا نظیر: حفظ كیفیت آب و تقابل ماهی با عوامل بیماری زا و بكارگیری دستورالعمل های بهداشتی و ضدعفونی در كارگاه های پرورشی ماهی باشد (پیغان، 1380). منابعآبی و استخرهای مصنوعی جهت پرورش آبزیان دریایی و آب شیرین (ماهی- میگو) و افزایش آنان موجب ایجاد بیماریهای مشترک بین انسان و ماهی میشود. به طوریکه محل زندگی انگلها در بدن میزبان اولیه (کرمهای بالغ) بوده که پس از خورده شدن کرم ناقل آلودگی توسط میزبان ثانویه (ماهی) تخمهای آنان در برونشیول آنها به چرخه زندگی خود ادامه داده و در دمای مناسب آب این میراسیدیوم در عرض 3 هفته کامل میگردند و در انتها پس از مصرف ماهی توسط میزبانان نهایی (انسان) این انگلها درون بدن انسان رهاسازی شده و به اندام مختلفی نظیر دستگاه گوارشی (روده و معده)، کبد، مجاری صفراوی مهاجرت نموده و موجب خوابآلودگی، بیاشتهایی و اسهال میگردند. امروزه جهت تامین نیازهای غذایی بشر فرآوردههای دریائی بخصوص ماهیان جایگزین مناسبی برای گوشت قرمز بوده اما آبزیان توانایی انتقال انگلهای متعددی را به انسان دارند ولی با توجه به سیر تكاملی انگلها و چرخه زندگی غیرمستقیم انگلها آنها اثرات آنان ضعیفتر بوده است لذا جهت جلوگیری از انتقال این عفونتها به بدن انسان راه کارهایی پیشنهاد میگردد:
- دفع مدفوع انسان به طریق بهداشتی و جلوگیری از رسیدن آن به دریاچههای آب شیرین.
- دقت در پخت كامل ماهی.
- قرار دادن ماهیهای تازه صید شده در درجه حرارت زیر صفر.
- نمكسود كردن ماهی به مدت حداقل 14 روز در مخلوط 14% نمك.
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1399-10-17] [ 10:27:00 ب.ظ ]
|