رساله دکتری رشته باغبانی-گرایش میوه کاری پاسخ های مورفولوژیک و فیزیولوژیک دو رقم انگور به اسید سالیسیلیک و نیتریک اكسید در شرایط شوری |
شرایط شوری
- تنش شوری
گیاهان در اغلب موارد، در معرض تنشهای غیر زنده مانند خشکی، شوری، دمای کم و زیاد، غرقابی، فلزات سنگین، ازن، اشعه UV، علفکشها و غیره بوده که تهدید جدی برای تولید محصول می باشند (Parvaiz et al., 2013).
شوری بهعنوان یکی از مهمترین عوامل محیطی مخرب محدود کننده تولید محصول در گیاهان بهویژه در دوره باردهی محسوب می شود، زیرا بیشتر گیاهان، به شوری حساس بوده و در غلظتهای بالای نمک خاک، آسیب می بینند (Munns and Tester, 2008). هر ساله بیش از 45 میلیون هکتار از زمینهای آبی در دنیا که در حدود 20 درصد کل زمینهای کشاورزی را شامل می شوند، توسط شوری آسیب دیده و میزان 5/1 میلیون هکتار از این زمینها به دلیل شوری، هر ساله قابلیت کشت خود را از دست می دهند (Munns and Tester, 2008). از طرف دیگر، افزایش شوری زمینهای کشاورزی، اثرات مخرب روی کره زمین داشته در نتیجه بیش از 50 درصد زمینهای تحت کشت تا اواسط قرن بیست و یک از بین خواهند رفت (Mahajan and Tuteja, 2005).
کشور ایران با وسعت یک میلیون و ششصد و چهل و هشت هزار کیلومتر مربع، در جنوب غربی آسیا قرار دارد (مومنی، 1389). اطلاعات کمی درباره پراکنش جغرافیایی و سطوح شوری خاکهای شور ایران در مقیاس سرزمین و در مقیاس اراضی کشاورزی ارائه گردیده است. از مجموع 8/6 میلیون هکتار از اراضی کشاورزی ایران که دارای خاکهای با درجات شوری مختلف هستند، حدود 3/4 میلیون هکتار جزء آن دسته از اراضی هستند که به غیر از شوری محدودیت دیگری ندارند و حدود 5/2 میلیون هکتار افزون بر شوری، دارای محدودیت های مربوط به جنس خاک، پستی و بلندی، فرسایش و آب زیرزمینی نیز هستند. در ایران، شوری یک مسئله فراگیر و محدودکننده تولید پایدار کشاورزی است، به طوری که قسمت های زیادی از مناطق خشک و نیمه خشک کشور، بهویژه فلات مرکزی ایران، دشتهای ساحلی جنوب و دشت خوزستان مبتلا به سطوح مختلف شوری هستند (مومنی، 1389).
1-2-تعریف شوری
چنانچه مقدار هدایت الکتریکی عصاره اشباع محلول خاک از چهار دسی زیمنس بر متر بیشتر باشد، آن خاک را خاک شور مینامند که این مقدار معادل تقریبا 40 میلیمولار NaCl بوده و فشار اسمزی معادل 2/0 مگا پاسکال تولید می کند (Munns and Tester, 2008).
1–3– اثرات شوری بر گیاهان
شوری آب و خاک بهوسیله میزانهای بالایی از نمکها به وجود میآید. بیشتر این نمک ها را سدیم، کلسیم و منیزیم همراه با کلرید، سولفات و بیکربنات تشکیل می دهند (ملکوتی و همکاران، 1381). شوری خاک دارای سه اثر ویژه است: کاهش پتانسیل آب، عدم تعادل یونی در جذب مواد غذایی، بر هم زدن همایستایی یونی و سمیت یونی در گیاه.
شوری خاک باعث کاهش جذب آب، کاهش رشد اولیه و محدودیت در محصولدهی گیاهان می شود. در این راستا، تنش شوری شامل دو تنش اسمزی و یونی می شود (Hayashi and Murata, 1998). توقف رشد ناشی از نمک در همه گیاهان اتفاق می افتد، اما سطح مقاومت آنها به نمک و میزان کاهش رشد در غلظتهای کشنده نمک در بین گونه های گیاهی، بسیار متفاوت است، اگر چه تغییر در وضعیت آبی گیاهان، علت اصلی توقف رشد ناشی از نمکها می باشد، اما مراحل بعدی شامل جلوگیری از تقسیم یاختهای، بزرگ شدن یاختهای و تسریع در مرگ یاختهای بهخوبی مشخص نشده است (Hasegawa et al., 2000).
1-4- اسید سالیسیلیک (Salicylic Acid)
واژه اسید سالیسیلیک از کلمه لاتین سالیکس[1] (درخت بید) مشتق شده است (Hayat and Ahmad, 2007). امروزه این ترکیب بهعنوان یک هورمون گیاهی طبقه بندی می شود (Raskin, 1992).
1-4-1- ویژگیهای شیمیایی و بیوشیمیایی اسید سالیسیلیک
اسید سالیسیلیک، از نظر شیمیایی به گروه فنولهای گیاهی تعلق دارد که دارای یک حلقه آروماتیک با یک گروه جانبی هیدروکسیل و یک گروه کربوکسیل بوده که تعیینکننده ویژگیهای آن می باشد (شکل 1-1). اسید سالیسیلیک آزاد یک پودر کریستالی است که در دمای 159-157 درجه سلسیوس ذوب شده و در 211 درجه سلسیوس میجوشد. pH محلول اشباع آن در آب، برابر 4/2 است. ویژگیهای اسید سالیسیلیک بیانگر این واقعییت است که این ترکیب می تواند در گیاه انتقال، متابولیزه و یا با سایر ترکیبات پیوند یابد (Raskin, 1992).
شکل 1-1- ساختمان شیمیائی اسید سالیسیلیک (Hayat et al., 2010b).
1-4-2- بیوسنتز اسید سالیسیلیک
بیوسنتز اسید سالیسیلیک از دو مسیر مختلف صورت می گیرد (شکل 1-2):
- مسیر فنیل پروپانوئید[2]:
در مسیر فنیل پروپانوئید، ابتدا ال- فنیل آلانین[3] توسط آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز[4] به ترانس سینامیک اسید[5] تبدیل شده و ترانس سینامیک اسید نیز به اسید سالیسیلیک تبدیل میگردد (Lee et al., 1995).
شکل 1-2- مسیر بیوسنتز اسید سالیسیلیک در گیاهان و باكتریها (Hayat and Ahmad, 2007)
- مسیر ایزوکوریسمات[6]:
این مسیر برای بیوسنتز اسیدسالیسیلیک در باکتری ها به کار می رود (Peter and Stephen, 2007).
1-5- نیتریک اکسید (Nitric Oxide)
نیتریک اکسید (NO)بهعنوان مولکول پیامدهنده زیست فعال برای اولین بار در PESTAN(به خاطر محدودیت سایت در درج بعضی کلمات ، این کلمه به صورت فینگیلیش درج شده ولی در فایل اصلی پایان نامه کلمه به صورت فارسی نوشته شده است)داران کشف گردید (Schmid and Walter, 1994). این ماده در سال 1992 بهعنوان مولکول سال نامگذاری شد (Koshland, 1992).
[1] . Salix
[2] .Phenylpropanoid Pathway
[3] . L-Phenylalanine
[4] .Phenylalanine-Ammonia lyase
[5] . Trans-Cinamic acid
[6] . IsoChorismate Pathway
ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل و با فرمت ورد موجود است
متن کامل را می توانید دانلود نمائید
چون فقط تکه هایی از متن پایان نامه در این صفحه درج شده (به طور نمونه)
ولی در فایل دانلودی متن کامل پایان نامه
با فرمت ورد word که قابل ویرایش و کپی کردن می باشند
موجود است
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1399-10-19] [ 03:48:00 ب.ظ ]
|