اثر محلولپاشی برگی سالیسیلیکاسید، آسکوربیکاسید، پرولین و گلایسین بتائین بر عملکرد و اجزاء عملکرد گیاه سورگوم |
1-1 کلیات…………………………………………………………………………………………………………….. 2
1-2 تاریخچه …………………………………………………………………………………………………………. 3
1-3 کشت سورگوم در ایران………………………………………………………………………………………. 3
1-4 گیاهشناسی سورگوم…………………………………………………………………………………………… 4
1-5 اكولوژی سورگوم……………………………………………………………………………………………… 6
1-6 انواع سورگوم…………………………………………………………………………………………………… 7
1-6-1 سورگوم علوفهای……………………………………………………………………………………………. 7
1-7 ترکیبات شیمیایی موجود در سورگوم…………………………………………………………………….. 8
1-8 کاربرد سورگوم ……………………………………………………………………………………………….. 8
1-8-1 مصارف خوراکی…………………………………………………………………………………………… 9
1-8-2 تغذیه حیوانات………………………………………………………………………………………………. 9
1-8-3 تولیدات صنعتی…………………………………………………………………………………………….. 9
1-8-4 تولید اتانول و باگاس……………………………………………………………………………………….. 10
1-9 تنشهای محیطی……………………………………………………………………………………………….. 10
1-9-1 نقش آب در گیاهان……………………………………………………………………………………….. 11
1-9-2 تنش خشکی…………………………………………………………………………………………………. 12
1-9-3 اثرات خشکی بر رشد و عملکرد…………………………………………………………………………. 13
1-9-3 اثرات خشکی بر روابط آب …………………………………………………………………………….. 13
1-9-4 اثرات خشکی بر روابط غذایی ………………………………………………………………………….. 14
1-9-5 اثرات خشکی بر فتوسنتز………………………………………………………………………………….. 14
1-10 مکانیسم های فیزیولوژیکی تحمل به خشکی…………………………………………………………… 15
1-10-1 حفظ آب سلول و بافت………………………………………………………………………………….. 15
1-10-2 نقش آنزیم های آنتی اکسیدان ………………………………………………………………………… 17
1-11 خصوصیات مطلوب یک بوته گیاهی برای تحمل خشکی……………………………………………. 17
1-11-1 تعداد پنجه………………………………………………………………………………………………….. 17
1-11-2 ریشه…………………………………………………………………………………………………………. 17
1-11-3 خوشه……………………………………………………………………………………………………….. 17
1-11-4 برگ………………………………………………………………………………………………………… 18
1-12 راهبرد ها در شرایط تنش……………………………………………………………………………………. 18
فصل دوم: بررسی منابع…………………………………………………………………………………………. 20
2-1 اثر تنش خشکی بر تعداد و سطح برگ گیاه……………………………………………………………… 21
2-2 اثر تنش خشکی بر کلروفیل ( aوb) و کارتنوئید برگ…………………………………………………. 22
2-3 اثر تنش خشکی بر محتوای نسبی آب برگ (RWC):………………………………………………… 24
2-4 اثر تنش خشکی بر قطر و ارتفاع ساقه گیاه………………………………………………………………… 25
2-5 اثر تنش خشکی بر عملکرد علوفه تر و خشک……………………………………………………………. 26
2-6 شاخص سطح برگ (LAI)………………………………………………………………………………….. 28
2-7 مروری بر اثرات حاصل از محلول پاشی برگی آسکوربیک اسید، سالیسیلیک اسید،پرولین و گلایسین بتائین 29
2-7-1 آسکوربیک اسید……………………………………………………………………………………………. 30
2-7-2 اسید سالیسیلیک…………………………………………………………………………………………….. 31
2-7-3 پرولین و گلایسین بتائین…………………………………………………………………………………… 34
فصل سوم: مواد و روشها………………………………………………………………………………………… 37
3-1 آزمایش مزرعه ای……………………………………………………………………………………………… 38
3-1-1 مشخصات محل و زمان اجرای آزمایش………………………………………………………………… 38
3-1-2 خصوصیات اقلیمی محل اجرای آزمایش………………………………………………………………. 38
3-1-3 ویژگی های خاک محل اجرای آزمایش………………………………………………………………. 38
3-1-4 طرح مورد آزمایش…………………………………………………………………………………………. 39
3-1-5 مراحل اجرای آزمایش…………………………………………………………………………………….. 40
3-1-6 اعمال تیمار آبیاری…………………………………………………………………………………………. 40
3-1-7 اعمال تیمار محلول پاشی………………………………………………………………………………….. 40
3-1-8 اندازه گیری صفات………………………………………………………………………………………… 41
3-2 آزمایش گلخانه ای…………………………………………………………………………………………….. 42
3-2-1 مراحل انجام کار……………………………………………………………………………………………. 42
3-2-2 طرح آماری آزمایش……………………………………………………………………………………….. 42
3-2-3 اندازه گیری صفات………………………………………………………………………………………… 42
3-3 آزمایش جوانه زنی…………………………………………………………………………………………….. 43
3-3-1 مراحل انجام کار……………………………………………………………………………………………. 43
3-3-2 اندازه گیری صفات………………………………………………………………………………………… 44
فصل چهارم: نتایج و بحث……………………………………………………………………………………… 46
4-1 نتایج آزمایش مزرعه…………………………………………………………………………………………… 47
4-1-1 طول ساقه…………………………………………………………………………………………………….. 47
4-1-2 طول سنبله…………………………………………………………………………………………………….. 51
4-1-3 قطر ساقه……………………………………………………………………………………………………… 53
4-1-4 تعداد برگ…………………………………………………………………………………………………… 55
4-1-5 تعداد پنجه……………………………………………………………………………………………………. 57
4-1-6 محتوای کلروفیل a…………………………………………………………………………………………. 59
4-1-7 محتوای کلروفیل b…………………………………………………………………………………………. 61
4-1-8 محتوای کلروفیل کل………………………………………………………………………………………. 63
4-1-9 نسبت کلروفیل a/b………………………………………………………………………………………… 65
4-1-10 محتوای کاروتنوئید……………………………………………………………………………………….. 68
4-1-11 شاخص سطح برگ……………………………………………………………………………………… 70
4-1-12 عملکرد علوفه تر………………………………………………………………………………………….. 73
4-1-13 عملکرد علوفه خشک…………………………………………………………………………………….. 75
4-1-14 وزن تر تک بوته…………………………………………………………………………………………… 77
4-1-15 وزن خشک تک بوته…………………………………………………………………………………….. 79
4-2 نتایج آزمایش گلخانه………………………………………………………………………………………….. 81
4-2-1 طول برگ……………………………………………………………………………………………………. 81
4-2-2 عرض برگ………………………………………………………………………………………………….. 84
4-2-3 وزن خشک اندام هوایی…………………………………………………………………………………… 86
4-2-4 وزن خشک ریشه……………………………………………………………………………………………. 88
4-2-5 ارتفاع بوته…………………………………………………………………………………………………… 90
4-2-6 شاخص کلروفیل……………………………………………………………………………………………. 92
4-2-7 نسبت وزن ریشه به اندام هوایی…………………………………………………………………………… 94
4-3 نتایج آزمایش جوانه زنی……………………………………………………………………………………… 96
4-3-1 پرایمینگ توسط محلول آسکوربیک اسید…………………………………………………………….. 96
4-3-1-1 درصد جوانه زنی………………………………………………………………………………………… 96
4-3-1-2 سرعت جوانه زنی……………………………………………………………………………………….. 98
4-3-1-3 میانگین زمان جوانه زنی………………………………………………………………………………… 99
4-3-1-4 شاخص بنیه بذر………………………………………………………………………………………….. 100
4-3-2 پرایمینگ توسط محلول سالیسیلیک اسید………………………………………………………………. 100
4-3-2-1 درصد جوانه زنی………………………………………………………………………………………… 100
4-3-2-2 سرعت جوانه زنی……………………………………………………………………………………….. 103
4-3-2-3 میانگین زمان جوانه زنی………………………………………………………………………………… 104
4-3-2-4 شاخص بنیه بذر………………………………………………………………………………………….. 105
4-4 نتیجه گیری کلی و پیشنهادات………………………………………………………………………………… 105
منابع………………………………………………………………………………………………………………. 107
پیوست…………………………………………………………………………………………………………….. 124
1 کلیات:
نگرش عمیقتر به گیاهان علوفهای با توجه به افزایش تقاضا برای غذا به علت رشد فزاینده جمعیت و اهمیت پروتئین در جیره غذایی مردم و از آنجائیکه این پروتئین بطور عمده از طریق فرآورده های دامی تأمین می شود، ضروری است. نقش گیاهان علوفهای درتولید دام و در نتیجه تأمین نیاز انسان به فرآورده های دامی از اهمیت غیر قابل انکاری برخوردار است. با این وجود، متأسفانه در کشور ما به تولید و مدیریت گیاهان علوفهای در مقایسه با سایر محصولات زراعی کمتر توجه شده است برای جبران کمبود علوفه نیاز به گیاهانی است که ضمن تولید علوفه بیشتر و کیفیت مناسب، نسبت به شرایط نامساعد محیطی نیز مقاوم باشند تا در طول سال به خصوص فصلهایی از سال که کمبود علوفه به صورت حادتر مطرح می شود بتوانند تولید داشته باشند و نیاز دامها را تامین نمایند. در این راستا سورگوم[1] نه تنها از عملکرد بالایی برخوردار است بلکه با شرایط اقلیمی اکثر مناطق ایران به خصوص مناطق گرم و خشک و معتدل سازگاری خوبی دارد (فومن و همکاران، 1387). سورگوم از نظر اهمیت غذایی پنجمین غله دنیا پس از گندم، ذرت، برنـج و جـو محسوب می شود. مهمترین کشورهای عمده تولید کننده سورگوم آمریکا، هندوستان، آرژانتین، چین، مکزیک، نیجریه و سودان هستند. سورگوم در شمال و جنوب آمریکا، اروپا و استرالیا به مصرف تغذیه دام میرسد اما در آسیا، آفریقا و آمریکای مرکزی بیشتر مصرف خوراکی دارد (FAO, 1989). سورگوم گیاه مقاومی بوده و در شرایطی که برای بیشتر غلات نامناسب است قادر به تولید بذر میباشد. به دلیل مقاومت این گیاه نسبت به خشکی، برای مناطقی که بارندگی منظمی ندارد گیاه مناسبی است (Purseglove., 1972). اگرچه پتانسیل عملکرد آن شبیه ذرت (Pickett and Fredericks., 1959) میباشد، ولی کشت این گیاه در مناطق نیمهخشک حارهای که میزان بارندگی سالانه بیش از 500 میلیمتر بوده معمول است. در این مناطق بارش سالیانه در خلال دو تا هفت ماه از سال، بیشتر از میزان تبخیر و تعرق میباشد. بهبود و افزایش عملکرد سورگوم منوط به شناخت بهتر صفات فیزیولوژیکی و رشد و نمو آن است.
1-2 تاریخچه
سورگوم از قدیمالایام در ایران وجود داشته وبعد از کشور یمن، در خاورمیانه بیشترین توده بومی (421 توده) از ایران جمعآوری شده است (فومن و همکاران، 1385). علاوه بر سایر مصارف معمول، اولین بار ایرانیان باستان شیره گیاه Sorghum Saccharatum را به منظور تهیه شکر مورد استفاده قرار دادند (فومن 1389). با توجه به کمبود علوفه در ایران، نوع علوفهای آن اولویت دارد و سطح زیر کشت آن در ایران بیشتر از 40000 هکتار است (کیخانی و همکاران، 1389). پراکندگی جغرافیایی سورگوم از طریق جاده ابریشم صورت گرفته و از آسیا به سایر مناطق دنیا راه یافته است. سوابق نشان میدهد که سورگوم در حدود 1900 سال قبل از میلاد مسیح در قاره آسیا و به بویژه در هندوستان کشت میشده است. در قرن چهارم میلادی نیز این گیاه در چین و در قرن پانزدهم در اروپا رایج شده است و به سرعت رونق یافته است. برخی کاشت این گیاه را در آمریکا از حدود سال 1707 میلادی و همراه با تجارت بردگان به این کشور میدانند (پورکاظم، 1387). شناسایی، نامگذاری و طبقه بندی جنسها و گونه های متعدد این گیاه از قرن شانزدهم توسط گیاهشناسان آغاز شد و هر کدام تحت اسامی خاصی این گیاه را معرفی کردند و بعضاً گونه های جدیدی را به جمع گونه های شناسایی شده، افزودند. طبقه بندی این گیاه نشیب و فرازهایی را طی کرد تا اینکه مونش در سال 1794 کلمه سورگوم را برای این جنس انتخاب نمود و از آن تحت عنوان Sorghum Bicolor نام برد و تا کنون نیز تحت همین نام بکار رفته است. اسنودن طبقه بندیهای گذشته را تکمیل و 31 گونه زراعی و 17 گونه غیرزراعی این گیاه را تشریح کرد (پورکاظم 1387).
1-3 کشت سورگوم در ایران
با توجه به سازگاریهای اکولوژیک خاص این گیاه که مناسب با شرایط موجود در ایران است در 40 هزار هكتار از اراضی ایران كشت می شود. در مناطق مرطوب با بهره گرفتن از ارقام مناسب و در مناطق سرد با رعایت تاریخ كاشت در اواخر بهار و اوایل تابستان كشت آن امكانپذیر است. آزمایشات نشان میدهد سورگوم دانهای در اكثر مناطق ایران كه 140-90 روز دارای درجه حرارت بالای 15 درجه سانتیگراد باشند با بهره گرفتن از ارقام و واریتههای مناسب و رعایت تاریخ كاشت قابل كشت است
در ایران، سورگوم در اردستان و یزد از سالها قبل کشت میشده است. در سیستان و بلوچستان نیز سورگوم دانهای کشت و از آن نان تهیه میکرده اند. همچنین در مناطق گرم استان فارس از جمله کازرون سورگوم کشت می شود. در کرمان و بنادر جنوب نیز سورگوم کشت و به مصرف تغذیه دام میرسیده است (عادلی، 1374). سورگوم گیاهی است که مقاومت بالا به شرایط نا مساعد محیطی دارد و در شرایطی كه برای بیشتر غلات نامناسب است قادر به رشد و تولید بذر میباشد (المدرس، 1387). سورگوم دارای خصوصیات زراعی بسیار خوب از جمله رشد سریع بوده و در مدت زمان كوتاهی در حدود 50 روز (البته بسته به شرایط آب و هوایی) محصول قابل توجه تولید میكند. سورگوم محصولی با تنوع ژنتیكی بالا است و ویژگیهای كیفی مانند وجود تانن در دانه موجب كاهش ارزش غذایی، كاهش قابلیت هضم و كاهش نسبت كارایی پروتئین آن می شود (Ejeta., 1990). در برخی واریتهها حضور پلی فنولها دانه را تلختر و بد طعم میسازد اما همین پلی فنولها به حفظ دانه در برابر حمله حشرات و پرندگان و جوانهزنی پیش از برداشت كمك میكنند. دانه های سورگوم معمولا به رنگهای سفید، قرمز، زرد و یا قهوهای دیده میشوند (Butler., 1990).
1-4 گیاهشناسی سورگوم
. سورگوم با نام علمیSorghum biocilor (L.) Moench یکی از گیاهان خانواده غلات (زهتابیان و چاهوکی، 1389) و یکی از پنج گیاه زراعی عمده دنیا محسوب می شود و امروزه بعد از چهار گیاه گندم، برنج، جو و ذرت مقام پنجم را دارا میباشد (فومن، 1389؛ کلیدری و همکاران، 1386). سورگوم گیاهی یکساله، روزکوتاه با 6 درصد گرده افشانی غیرمستقیم و از نظر فتوسنتزی جزو گیاهان 4 کربنه است (پورکاظم، 1387). این گیاه دارای سیستم ریشهای افشان و بسیار توسعه یافتهای است. به طور متوسط تا عمق 50-40 سانتیمتری (حداكثر تا عمق 90 سانتی متری) در خاك نفوذ میكند و بصورت جانبی تا 40 سانتیمتر گسترش مییابد هر چند گسترش ریشه تا شعاع 120 سانتیمتری اطراف گیاه نیز مشاهده شده است. از دیگر خصوصیات ریشه های سورگوم، داشتن مقادیر بسیار زیادی تار كشنده است كه میزان آن در یک سانتیمتر مربع تقریبا 2 برابر بیشتر از ذرت است (نورمحمدی، 1380). رشد و پراكنش سیستم ریشهای سورگوم تحت تاثیر رطوبت خاك، مقاومت فیزیكی خاك و تخلخل خاك قرار میگیرد (مظاهری، 1377). گمان میرود كه ذخایر سیلیسی موجود بر روی آندودرم ریشه سورگوم منجر به محكم شدن ریشه در خاك و كمك به تحمل تنش خشكی می شود. ساقه سورگوم مستقیم با پوسته محكم و مغز نرم میباشد. ارتفاع گیاه از 3/0 تا 5/4 متر متغیر و دارای 20-7 میانگره است. فاصله میانگرهها از پایین به طرف بالا افزایش مییابد، قطر ساقه از پایین به طرف بالا كاهش پیدا میكند و بین 4-1 سانتیمتر متغیر است. ساقه سورگوم آبدار و میزان شیره ساقه در برخی ارقام 48-38 درصد میرسد. بالا بودن شیره ساقه باعث افزایش مقاومت سورگوم نسبت به ورس، بیماریها و بالا رفتن ارزش علوفهای آن میگردد (نور محمدی، 1380). معمولا تعداد پنجه هر بوته بین 4-3 عدد و در مواردی به 10 عدد نیز میرسد. البته رقمهای دانهای سورگوم در جهتی اصلاح شده اند كه تعداد پنجه كمتری تولید میكنند. قطر ساقه سورگومهای دانهای معمولا بیشتر از بقیه انواع سورگومها میباشد (Martin et al., 1986).
برگهای سورگوم متناوب، سرنیزهای یا خطی ـ سرنیزهای و دارای موم براق در سطح فوقانی میباشند. لبههای برگ زبر یا صاف بوده و نوك برگها ممكن است كركدار باشد. تعداد برگها بین 7 تا 24 عدد است كه بسته به واریته و طول فصل رشد تغییر میكند. برگهای بالغ دارای 30 تا 135 سانتی متر طول و 5/1 تا 15 سانتیمتر عرض میباشند. سلولهای متحرك در قسمت اپیدرم فوقانی باعث پیچخوردن سریع برگها به سمت داخل در اثر تنش آبی میشوند (House., 1985). پس از كامل شدن رشد ساقه، گلآذین از انتهای ساقه خارج می شود كه بسته به رقم و شرایط فشرده است ولی در انواع سورگومهای دیگر گلآذین معمولاَ به شكل نیمهفشرده باز است. در سنبلچـه دو گل وجـود دارد كه یكـی بارور و دیگری عقیم است. یک گل آذین سـورگوم 5000-1000 (به طور معمول 3000-1500) گل تولید میكند و میتواند 75-15 میلیون دانه گرده را آزاد نماید (نورمحمدی، 1380). گلدهی حدود 10-6 روز طول میكشد و در بعضی ارقام كه گلآذین بلندتر و بزرگتر میباشد این مدت زمان ممكن است تا 15 روز طول بكشد (كریمی، 1384). عمر گرده سورگوم چند ساعت بیشتر نیست ولی كلالهها حدود 20-18 روز آماده پذیرش گرده هستند. سورگوم گیاهی كاملاً بارور است و نزدیک به 96% خودگشنی دارد و میزان دگرگشنی آن 6-4% است (كریمی، 1384؛ نورمحمدی، 1380). دانه سورگوم به شكل تقریباً گرد و بیضوی است. دانهها به رنگهای مختلف همچون قرمز، سفید و قهوهای دیده میشوند. وزن هزار دانه 60-15 گرم و وزن هكتولیتر آن 75-65 كیلوگرم است قطر دانه آن 5/4-5/0 میلیمتر است. دانه سورگوم از پوسته 8% (3/9-8/7)، آندوسپرم 82% (6/84-80) و جنین 10% (1/12-8/7) تشكیل شده است (نورمحمدی، 1380).
1-5 اكولوژی سورگوم
دمای 18 درجه سانتیگراد در مزرعه برای جوانهزنی مناسب است و به ازای هر 9/0 درجه سانتیگراد افزایش در میانگین دمای خاك (در عمق 6/7 سانتی متر) از 13 تا 21 درجه سانتیگراد، فاصله زمانی جوانهزنی تا سبز شدن (ظهور گیاهچه بر سطح خاك) یک روز كوتاهتر می شود. دمای 48-40 درجه سانتیگراد در خاك برای این مرحله از رشد مضر و كشنده است. درجه حرارت مطلوب برای رشد گیاهچه، در حدود 33 درجه سانتیگراد است. این درجه حرارت پیش از نمو رویشی گیاه برای تبادل خالص CO2 مطلوب است بطوریكه با افزایش دما سرعت ظهور برگها افزایش مییابد. اما دمای مطلوب برای ظهور
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1399-10-19] [ 01:24:00 ب.ظ ]
|