پایان نامه کارشناسی ارشد مهندسی فناوری اطلاعات: کاوش ایده در متنهای فارسی |
2-7-5 مرحله کشف دانش…………….. 43
فصل سوم : روش تحقیق…………….. 46
3-1 مقدمه……………. 47
3-2 روش تحقیق…………….. 47
3-2-1 بر اساس هدف تحقیق…………….. 47
3-2-2 بر اساس نحوه گردآوری داده ها(تحقیق توصیفی): ……………49
3-3 متغیرهای تحقیق…………….. 51
3-4 روش های جمع آوری اطلاعات…………….. 51
3-5 جامعه آماری…………….. 51
3-5 روش های تجزیه و تحلیل اطلاعات…………….. 52
فصل چهارم: رهیافت جدید پیشنهادی…………….. 54
4-1 مقدمه……………. 55
4-2 روش کاوش ایده به زبان فارسی…………….. 55
4-3 استفاده از روش کاوش ایده در فرایند مهندسی دانش……….. 62
4-4 مزایا و معایب استفاده از روش کاوش ایده در فرایند مهندسی دانش…… 64
فصل پنجم : نتیجه گیری…………….. 66
1-5 نتیجه گیری…………….. 67
5-1 پیشنهادها و یافته های تحقیق…………….. 68
منابع……………. 70
چکیده:
ما در عصری زندگی می کنیم که حجم اطلاعات با سرعت زیادی در حال افزایش است و این اطلاعات در سراسر جهان در بستر اینترنت پراکنده شده است. این حجم عظیم اطلاعات می تواند به عنوان منبع ایده های جدید برای مسائلی که هنوز مطرح نشده است شناخته شود. یافتن این ایده ها و راه حل ها به صورت دستی و با کمک افراد خبره هزینه بردار و زمان بر خواهد بود.
روش کاوش ایده از داده های متنی روشی اتوماتیک است که در سال 2009 مطرح شد. روش کاوش ایده فرایندی است که ایده های جدید و مفید را از متن های غیر ساختار یافته استخراج می کند. در این روش تعریف ایده همان تعریف تکنولوژیکی آن است که برای حل مسائل تکنولوژیکی از آن استفاده می شود. این روش با بهره گیری از روش های کاوش متن و یک روش جدید به نام کاوش ایده از متن های موجود ایده ها را استخراج می کند و آن ها را از لحاظ جدید و مفید بودن مورد ارزیابی قرار می دهد. این روش می تواند کاربردهای زیادی در زمینه های مختلف از جمله زمینه کسب و کار داشته باشد و سبب سرعت بخشیدن به فرایندهای کسب و کار شود با پیاده سازی این روش در زبان فارسی می تواند تمام این قابلیت ها را برای شرکت ها و سازمان ها فراهم سازد و آن ها را زمانی که با مشکلی مواجه می شوند را یاری کند تا بتوانند از لابه لای حجم عظیم اطلاعات موجود در کوتاه ترین زمان و با کم ترین هزینه راه حل مفید و جدید را بدست آورند. در این پژوهش روش کاوش ایده را با زبان فارسی پیاده سازی کرده و از آن در پیادهسازی سیستمهای خبره به عنوان کاربردی جدید برای این روش استفاده کرده ایم. همان طور که می دانیم هم اکنون بیشترین سرمایه گذاری شرکت ها و سازمان ها روی دانش سازمانی است بنابراین مکانیزه کردن یافتن دانش جدید و غنی سازی پایگاه دانش می تواند میزان هزینه شرکت ها و سازمان ها را در این زمینه کاهش داده و باعث تسریع این فرایند شود.
فصل اول: مقدمه و کلیات تحقیق
1-1- مقدمه
حجم اطلاعات در سال های اخیر با رشد چشمگیری در حال افزایش است و از طرفی سازمان ها و شرکت ها نیز هر روزه با مسائل و مشکلات جدید روبه رو می شوند که شاید راه حل بسیاری از این مسائل در این توده عظیم اطلاعات باشد که در جای جای دنیا در بستری به نام اینترنت پراکنده شده و یا به صورت اسناد، مقالات، گزارشات و… در بایگانی شرکت ها و سازمان ها قرار دارد. بسیاری از سازمان ها با استفاده از افراد خبره در زمینه های مختلف سعی بر آن داشته که بتوانند راه حل هایی برای این مسائل پیدا کنند که مطمئناً زمان بر و پر هزینه خواهد بود. روش کاوش ایده[1] راه حلی برای این موضوع است تا با پیدا کردن راه حل برای مسایل موجود به صورت مکانیزه در زمان و هزینه به صورت کارا صرفه جویی کنیم. کاوش متن[2] یا کشف دانش از متن ها به صورت کلی به فرایند استخراج اطلاعات و دانش مفید از متن های غیر ساختار یافته ارجاع داده می شود. با ارجاع به این کاوش ایده، فرایند اتوماتیکی برای استخراج ایده های مفید و جدید از متن غیر ساختار یافته[3] با استفاده از متدهای کاوش متن است و هدف این روش اگرچه پیدا کردن ایده های جدید و مفید است اما اغلب ارائه دادن این ایده ها به صورت قابل درک برای کاربر است [7,8]. این روش در وزارت دفاع آلمان برای اولین بار به کار گرفته شد و با استفاده از افراد خبره مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که این روش کارایی لازم را دارد اگرچه به دلیل حساس بودن نتایج برای وزارت دفاع المان این نتایج مخفی ماند اما در نهایت این روش برای مسایل مختلف در این وزارت مورد استفاده قرار گرفت و راه حل های مفیدی را برای مسائل مختلف آن پیدا کرد.
1-2- تعریف مسأله و سوالات اصلی تحقیق
در راستای پیاده سازی و استفاده از روش کاوش ایده سوالات زیر را می توان مطرح کرد:
– دلیل استفاده از این روش به جای روش های دیگر از جمله ضریب جکارد[4] چیست؟
– چه روش های دیگری غیر از این روش وجود دارند؟
– این روش در چه زمینه هایی کاربرد دارد؟
– آیا پیاده سازی این روش به زبان فارسی قابل ارزیابی است؟
– ایده های بدست آمده از این روش به چه میزان مفید و جدید هستند؟
– آیا میتوان در زمینه های دیگر از این روش استفاده کرد؟
1-3 فرضیه ها
در این مسأله فرض بر این است که یک مسأله وجود دارد و متن های زیادی در قالب مقالات، اسناد، گزارشات و … وجود دارند که احتمالاً راهحل این مسأله در آن ها وجود دارد، هدف پیدا کردن راه حل این مسأله از این متن ها به وسیله یک رویکرد خودکار است که سبب می شود استخراج ایده ها و راه حل ها بسیار سریع تر و ارزان تر انجام شود.
1-4 موضوع و اهداف پژوهش
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1399-10-17] [ 06:52:00 ب.ظ ]
|