پایان نامه -تحقیق-مقاله – پنج شیوه رهبری در الگوی رهبری مشارکتی – 8 |
طبق تئوری مسیر ـ هدف دو نوع عامل موقعیتی بر چگونگی رابطه رفتار رهبر با رضایت زیردستان اثر میگذارد: ویژگیهای شخصی زیردستان، ویژگیهای محیط.
دو ویژگی شخصی مهم زیردستان عبارتند از :
ـ محل و منشأ کنترل
ـ توانایی ادراک شده
منشأ کنترل اشاره دارد به میزانی که فرد فکر میکند آنچه برایش اتفاق میافتد، نتیجه رفتار خودش میباشد و یا نتیجه عوامل خارجی است. نتیجه تحقیقات نشان میدهد اشخاصی که پیامدها را به رفتار خودشان استناد میکنند بیشتر به رهبر هدایتی تمایل نشان میدهند. توانایی ادراک شده اشاره دارد به دیدگاه فرد نسبت به توانایی خود در انجام کاری که به او محول شده است. کارکنانی که تواناییهای خودشان را به نسبت زیاد ارزیابی میکنند احتمال کمی وجود دارد که رهبری هدایتی را بپذیرند (نمودار ۴ ـ ۲).
عوامل موقعیتی
ـ ویژگیهای شخصی کارکنان
ـ محل و منشأ کنترل
ـ توانایی ادراک شده
نتیجه
انگیزش کارکنان برای کار
رفتار رهبر
ـ هدایتی
ـ حمایتی
ـ مشارکتی
ـ موفقیت خواهی
عوامل موقعیتی
ـ ویژگیهای محیط
ـ انسجام وظیفه
ـ سیستم اختیار رسمی
ـ گروه کاری
نمودار ۴ ـ ۲ تئوری مسیر هدف. (گریفین،۱۳۸۳، ص ۳۶۴ )
ویژگیهای مهم محیطی نیز انسجام وظیفه، سیستم اختیار رسمیو گروه کاری اولیه میباشند. طبق تئوری مسیر ـ هدف اگر رفتار رهبر به زیردستان کمک کند تا بتوانند با بی اطمینانیهای محیطی ناشی از این عوامل مقابله کنند در آن ها ایجاد انگیزه خواهد کرد. به هر حال در بعضی موارد شکل های خاصی از رهبری زائد بوده و موجب کاهش انگیزش زیردستان میشود. به عنوان مثال، زمانی که درجه انسجام وظیفه بالا است، رهبری هدایتی کمتر مورد نیاز است یا کمتر اثر بخش است. همچنین اگر گروه کار حمایت اجتماعی فراوانی از فرد به عمل آورد، یک رهبری حمایتی جاذبه نخواهد داشت. بنابرین فرض بر این است که رفتار رهبر به همان اندازه که با اشخاص و موقعیت ها هماهنگی دارد بر انگیزش کارکنان برای انجام کار اثر میگذارد (گریفین، ۱۳۸۳، ص ۳۶۵ ).
الگوی رهبری مشارکتی
در سال ۱۹۷۳، «ویکتور روم»[۴۶] و «فیلیپ یتان»[۴۷] الگوی رهبری مشارکتی را ارائه کردند که این الگو رفتار رهبری را با مشارکت در تصمیم گیری مرتبط نمود. این الگو نشان میدهد که ساختارهای کار برای فعالیت های یکنواخت و متغیر، متفاوت هستند. این پژوهشگران معتقد بودند که رفتار رهبر باید بازتاب ساختارهای کار باشد. بر این اساس، مدل روم و یتان نیز هنجاری است. یعنی برای تعیین شکل و میزان مشارکت در تصمیم گیری، باید مجموعهای از قوانین و مقررات بصورتی دقیق رعایت شوند تا در شرایط مختلف میزان مشارکت افراد در تصمیم گیری تغییر کند. این الگوی تجدید نظر شده دارای یک درخت تصمیم گیری شامل دوازده متغیر و پنج شیوه رهبری است. این روش به ما از متغیرهای کلیدی اقتضایی مرتبط با کارایی رهبری، شناختی یکپارچه میدهد که بر اساس تجربه به دست آمده است. به عبارت بهتر، الگوی رهبری مشارکتی این امر را تأیید میکند که پژوهشهای مربوط به رهبری باید با توجه به موقعیت انجام گیرد تا خود فرد. یعنی این امر احتمالاً بیشتر قابل قبول است که درباره شرایط و موقعیت های مستبدانه و مشارکتی صحبت کنیم تا رهبران مستبد و مشارکتی ( اعرابی، حمید رفیعی، اسراری ارشاد، ۱۳۸۲، ص ۳۴۷ ).
متغیرهای موقعیتی در الگوی تجدید نظر شده رهبری مشارکتی:
QR کیفیت مورد نیاز: اهمیت کیفیت فنی این تصمیم چقدر است ؟
CR نیاز به تعهد: اهمیت تعهد کارمند نسبت به تصمیم چقدر است؟
LI اطلاعات رهبر: آیا برای یک تصمیم گیری عالی، اطلاعات کافی دارید ؟
ST ساختار مشکل: مسئله چگونه تنظیم شده است (دارای چه نوع ساختاری است ) ؟
CP احتمال تعهد: اگر مجبور باشید خودتان به تنهایی این تصمیم را بگیرید، آیا اطمینان دارید که کارکنان شما نسبت به آن متعهد خواهند بود ؟
GC تناسب هدف: آیا کارکنان در تعیین اهداف سازمان برای رفع مشکل مشارکت داده میشوند ؟
CO تعارض کارمند: آیا میان کارکنان برای انتخاب راه حلهای مرجع تعارضی وجود دارد ؟
SI اطلاعات کارمند: آیا کارکنان اطلاعات کافی برای اتخاذ یک تصمیم عالی دارند؟
TC محدودیت وقت: آیا محدودیت وقت واقعاً جدی شما، مانع از مشارکت دادن کارکنان میشود ؟
GD توزیع جغرافیایی: آیا هزینه گرد آوری جغرافیایی کارکنان پراکنده در یک منطقه جغرافیایی قابل توجیه است ؟
MT زمان انگیزش: مدت زمانی که صرف تصمیمگیری میشود چقدر برای شما اهمیت دارد ؟
MD انگیزش پیشرفت: به حداکثر رساندن فرصتها برای پیشرفت کارکنان تا چه حد برای شما اهمیت دارد؟ ( همان منبع، ص ۳۴۸ ).
پنج شیوه رهبری در الگوی رهبری مشارکتی
خودکامه I : فرد با توجه به اطلاعات موجود، مسأله را حل میکند یا تصمیم میگیرد.
خودکامه II : فرد اطلاعات لازم را از زیردستان میگیرد و سپس خودش نسبت به حل مسأله اقدام میکند. امکان دارد او به هنگام گرفتن اطلاعات از زیردستان، آنان را از مسأله یا موضوع آگاه سازد. نقشی که زیردستان در فرایند این تصمیم گیری ایفا میکنند، عبارت است از ارائه اطلاعات لازم و نه ارائه راه حل های مختلف.
مشاورهای I : فرد با برخی از زیردستان مسأله را مطرح میکند و بدون این که آن ها را گردهم آورد، نظرها و پیشنهادهای آنان را میگیرد، سپس اقدام به تصمیم گیری میکند که ممکن است آن تصمیم منعکس کننده نظرات زیردستان نیز باشد و ممکن است چنین نباشد.
مشاورهای II : فرد با زیردستان تشکیل گروه میدهد، مسأله را با آنان در میان میگذارد و از نظرها و پیشنهادهای آنان آگاه میشود، سپس اقدام به گرفتن تصمیم میکند، که امکان دارد تصمیم او منعکس کننده نظرها و پیشنهادهای زیردستان باشد و ممکن است نباشد.
گروهیII : فرد با زیردستان تشکیل جلسه میدهد تا همگی در حل مسأله مشارکت کنند. آن ها با هم راه حل هایی را پیشنهاد میکنند و میکوشند تا درباره یکی از راه حل ها به توافق برسند (رابینز، ۱۳۸۴، ص۶۶۹).
الگوی مشارکت رهبری برای تعیین شکل و میزان مشارکت کارکنان به هنگام تصمیم گیریهای سازمانی راه بسیار خوبی پیش پای ما میگذارد. گذشته از این، مدارک و شواهد تجربی موجود در مورد مشارکت دادن زیردستان در موارد زیر کاربرد دارد:
۱ ) هنگامی که کیفیت تصمیم اهمیت دارد، ۲ ) هنگامی که این مسأله حائز اهمیت است که زیردستان راه حل ارائه شده را بپذیرند و این که اگر به آنان اجازه مشارکت در تصمیم گیری داده نشود، احتمال آن کم است که در تصمیم گیری و ارائه راه حل مشارکت نمایند و ۳ ) هنگامی که بتوان به توجهی که زیردستان به هدفهای گروه میکنند، اعتماد کرد.
از دیدگاه رهبری اگر دامنه شیوه یا سبک مدیریت بدان گونه که فیدلر معتقد است بسیار محدود باشد، برای این که وی بتواند به صورتی موفقیت آمیز امور را اداره و رهبری نماید، باید پالتویی مناسب بر تن او کرد. اگر نظر و دیدگاه پژوهشگرانی که تئوریهای مسیر ـ هدف و رهبری مشارکتی را ارائه کردهاند درست باشد. در آن صورت آنچه رهبر باید انجام دهد، این است که پالتو را یعنی موقعیت را برانداز نماید و شیوه یا سبک رهبری خود را با آن سازگار کند.
۲-۹) سبک رهبری لیکرت
“
فرم در حال بارگذاری ...
[یکشنبه 1401-09-20] [ 12:53:00 ب.ظ ]
|