پایان نامه ارشد رشته کشاورزی : بررسی کارایی موثرترین تیمارهای قارچ Talaromyces flavus |
2-1-عامل بیماری… 28
2-2- سیکل یا چرخه ی زندگی.. 29
2-3-گسترش عامل بیماری.. 29
2-4- كنترل بیولوژیک بیماری پژمردگی فوزاریومی.. 30
2-5- قارچ آنتاگونیستTalaromyces flavus. 31
2-6- مکانیسم میکروارگانیسم های آنتاگونیست… 32
2-7- مکانیسم قارچ آنتاگونیستTalaromyces flavus. 34
2-8- تکثیر انبوه قارچ آنتاگونیست با استفاده از بسترهای جامد. 37
2-9- كنترل بیولوژیک بیماری پژمردگی فوزاریومی با استفاده از میكانیسمهای آنتاگونیست… 38
فصل سوم: روش تحقیق.. 41
3-1- معرفی چهار تیمار برتر متأثر از جدایههای آنتاگونیست با روش كاربردشان جهت بررسیهای مزرعهای.. 42
3-2- تهیه زادمایه قارچهای آنتاگونیست مورد استفاده در مزرعه. 43
3-3- بررسیهای مزرعهای.. 44
فصل چهارم: نتایج.. 48
4-1- تعیین جمعیت عامل بیماری در خاك مزرعه. 49
4-2- میزان لازم زادمایهی آنتاگونیست برای استفاده در مزرعه. 49
4-3- ارزیابی قابلیت آنتاگونیستی جدایههایT. flavusروی بیماری پژمردگی فوزاریومی گوجهفرنگی در شرایط مزرعه 49
4-3-1-مقایسه میانگینهای درصد شدت بیماری پژمردگی فوزاریومی.. 50
4-3-2-مقایسه میانگینهای عملکرد چین اول.51
4-3-3-مقایسه میانگینهای عملکرد چین دوم.52
4-3-4- مقایسه میانگینهای عملکرد چین سوم……53
4-3-5- مقایسه میانگینهای عملکرد چین چهارم… 54
4-3-6- مقایسه میانگینهای عملکرد چین پنجم…..55
4-3-7- مقایسه میانگینهای عملکرد چین ششم….56
4-3-8- مقایسه میانگینهای عملکرد کل ……57
4-3-9- مقایسه میانگینهای عملکرد چین اول تا ششم در کلیه تیمارهای آزمایش…. 58
4-3-10-مقایسه تیمارهای آزمایش از لحاظ عملکرد چین اول تا ششم و عملکرد کل……….. 59
فصل پنجم: بحث و نتیجه گیری………………… 60
پیوست……………64
منابع فارسی…………… 67
منابع انگلیسی ………………..68
چکیده:
پژمردگی فوزاریومی از مهمترین بیماریهای قارچی گوجهفرنگی محسوب میشود. با توجه به خاكزاد بودن عامل این بیماری (Fusarium oxysporumf. sp.lycopersici)، كنترل آن به روشهای شیمیایی به سهولت امكان پذیر نبوده و از مناسبترین روشها جهت كنترل آن، كنترل بیولوژیكی با استفاده از عوامل آنتاگونیست خاكزی تلقی شده است. در این بررسی، بر مبنای تحقیقات آزمایشگاهی و گلخانهای پیشین از چهار تیمار برتر متأثر از جدایههایTalaromyces flavusاز لحاظ كارآیی در كاهش بیماری پژمردگی فوزاریومی گوجهفرنگی در شرایط مزرعه استفاده گردید. این تیمارها متأثر از جدایههای TF-To-V-29 وTF-To-U-38 بودند كه هر یك علاوه بر حالت توأم افزایش به خاك و آغشتهسازی بذر، به صورت افزودن به خاك تنها نیز مورد ارزیابی قرار گرفتند. جهت تهیهی زادمایهی جدایههایT. flavusبر حسب تیمار، تكثیر انبوه هر جدایه به صورت جداگانه بر روی بستر خاك پیت توأم با سبوس برنج انجام گرفت. برای كاربرد زادمایههای تهیه شده در حالت افزایش به خاك بر اساس مصرف 50 کیلوگرم زادمایه قارچ بیولوژیک در هکتار و107واحد پرگنه ساز (Colony Forming Unit) در هر گرم از آن اعمال گردید. از طرف دیگر، برای كاربرد این زادمایهها در حالت آغشتهسازی بذر، میزان استفاده از زادمایه تا اندازهای بود که کلیهی سطوح بذر به آن آغشته گردید. این بررسی در قالب طرح آماری بلوكهای كامل تصادفی با پنج تیمار (چهار تیمار متأثر از جدایههایT. flavusو شاهد) و چهار تكرار انجام گرفت. ارزیابی تیمارها به صورت تعیین درصد شدت بیماری از یك ماه پس از كاشت شروع شد و تا سه ماه بعد از آن به صورت ماهانه ادامه یافت. در نهایت، در پایان دوره رویشی، عملکرد کل (مجموع عملكرد چین اول تا ششم) برای هر تیمار به طور جداگانه محاسبه شد و مقایسهی میان تیمارها از طریق تجزیه و تحلیل داده ها توسط آزمون چند دامنهای دانکن و با استفاده از برنامه نرم افزاری MS TAT C صورت پذیرفت. نتایج نشان داد كه بر اساس نتایج به دست آمده میتوان نسبت به كاربرد جدایهی TF-To-V-29 به صورت افزایش به خاک توام با آغشته سازی بذر در مزارع گوجهفرنگی در قالب پروژهی تحقیقی- ترویجی اقدام نمود و در صورت كسب نتایج مثبت از این پروژه، با تكثیر انبوه زادمایهی متأثر از این جدایه و تجاری سازی آن كاهش وقوع بیماری پژمردگی فوزاریومی را در مزارع گوجهفرنگی تحقق بخشید.
واژههای کلیدی: پژمردگی فوزاریومی،Talaromuces flavus،Fusarium oxysporum، کنترل بیولوژیک، گوجه فرنگی.
1-1- مقدمه
محصول زراعی مورد مطالعه در این تحقیق گوجهفرنگی میباشد که توصیف آن از لحاظ اهمیت و سطح زیر کشت و بیماریهای مربوطه از جمله پژمردگی فوزاریومی و روشهای مبارزه با آن به شرح ذیل می باشد:
1-1-1- اهمیت گیاه گوجهفرنگی
گوجهفرنگی و محصولات تبدیلی آن یکی از مهمترین تولیدات صنایع تبدیلی در جهان میباشد. سطح زیر کشت جهانی کشت این محصول 4 میلیون متر مربع و تولید آن 130 میلیون تن است. به طوری که سالانه حدود 35-30 میلیون تن گوجه فرنگی تازه در کارخانجات فرآوری میگردد و رب گوجه فرنگی محصول عمده آنها میباشد. نتایج تحقیقات در مراکز بهداشتی و پزشکی آمریکا و اروپا نشان داده است که ماده لیکوپن موجود در گوجه فرنگی، دارای خواصی از قبیل جلوگیری از سرطان پروستات، افزایش شیر مادران، محافظت پوست در مقابل اشعه ماوراء بنفش، جلوگیری از اکسیداسیون کلسترول LDLو در نتیجه جلوگیری از بیماری آترواسکلروزیس و بسیاری از بیماری های مربوط به دستگاه گوارش میباشد. در مجموع 37 کشور در جهان امکان فرآوری گوجه فرنگی را دارند که در این میان، 12 کشور تا 90 درصد فرآوری را انجام میدهند. کشور ایران در سال 2008 میلادی از لحاظ میزان فرآوری مقام پنجم را پس از آمریکا، ایتالیا، چین و ترکیه کسب نمود (اشکواری، 1388). همچنین ایران با تولید سالانه 5 میلیون و 800 هزار تن گوجه فرنگی، رتبه هفتم تولید این محصول و رتبه دهم صادرات رب گوجه فرنگی را در جهان دارا است (رضوانی مقدم و همكاران، 2011).
اهمیت کشت و فرآوری گوجه فرنگی در ایران عبارت است از:
1-مطابق آخرین آمار، میانگین محصول به دست آمده از یک هکتار کشت گوجه فرنگی 37 تن است که این مقدار در استانهای خراسان رضوی و همدان به ترتیب 40 و 53 تن میباشد (اشكواری، 1388؛ شوشتری و همكاران، 1391؛ جدیدی و همكاران، 2012).
2-امروزه صنعت عظیمی فراوری گوجهفرنگی را برعهده دارد و آن را به صورت خشک شده، پوست کنده، پوره، رب، انواع سس از جمله سس کچاپ، پودر و آب میوه در اختیار مصرف کنندگان می گذارد. دو عمل اصلی فراوری صنعتی گوجهفرنگی تغلیظ کردن و خشک کردن هستند (اشکواری، 1388).
3-گوجهفرنگی سرشار از انواع ویتامینهای مورد نیاز بدن انسان است كه همواره باید در سبد غذایی خانوادهها گنجانده شود (پورنعمت، 1391).
4-هر هكتار كشت گوجهفرنگی در هر روز از فصل تولید برای 211 نفر اشتغالزایی دارد (اشکواری، 1388).
5-كشت گوجهفرنگی یكی ازمحصولاتی است كه بیشترین بهرهوری را در مصرف آب كشاورزی دارد (اشکواری، 1388).
1-1-2- سطح زیر كشت گیاه گوجهفرنگی در ایران و جهان
سطح زیر كشت گوجهفرنگی در دنیا چهار میلیون هكتار میباشد (سولیمن و همکاران، 2011). ایران از نظر سطح زیر کشت با 183931 هکتار، رتبه ششم را در دنیا پس از کشورهای چین، هند، ترکیه، نیجریه و مصر به خود اختصاص داده است. سطح زیر کشت کشورهای جایگاه اول تا پنجم به ترتیب عبارت است از: چین 981000 هکتار، هند 865000 هکتار، ترکیه 328000 هکتار، نیجریه 264430 هکتار و مصر 212446 هکتار (فائو: سایت سازمان خوار و بار جهانی).
در ایران، سطح زیر کشت گوجهفرنگی در کل کشور در سال زراعی 90-1389 حدود 153087 هکتار برآورد شده است. از این میزان بیشترین سطوح کشت متعلق به استانهای فارس، بوشهر، خراسان رضوی، هرمزگان و کرمان است. میزان سطوح زیر کشت هر یک از این استانها به ترتیب عبارت است از: 20063، 16049، 14492، 14071 و 12391 (بینام، 1390).
1-1-3- بیماری پژمردگی فوزاریومی گوجهفرنگی
بیماری پژمردگی فوزاریومی یک بیماری قارچی است که توسطFusarium oxysporumf.sp.lycopersiciکه در خاک زندگی میکند، ایجاد میشود و در سرتاسر جهان گسترش دارد. عامل بیماری از طریق ریشه وارد گیاه میشود و روی سیستم آوندی گیاه (معمولاً در مرحلهی گیاهچه) اثر میگذارد. گیاهانی که در این مرحلهی رشد، آلوده میشوند از بین میروند. علائم این بیماری در مناطق گرم بیشتر مشهود است (جونز و همکاران، 1991؛ اگریوس، 2005).
بیماری پژمردگی فوزاریومی میتواند در مراحل مختلف رشد به گیاه حمله کند و اولین علائم این بیماری به صورت زردی و پژمردگی در برگهای یک طرف گیاه یا یک شاخه و یا گاهی چند شاخه میباشد. زردی و پژمردگی با گسترش قارچ در گیاه پخش میشود. همچنین ریزش نابهنگام برگها، قهوهای شدن سیستم آوندی، کوتولگی، نامرغوب بودن میوهها، تشکیل نشدن میوه، ضعیف شدن گیاه و مرگ گیاه (اغلب قبل از رسیدن گیاه به سن بلوغ) اتفاق میافتد (تصاویر 1-1، 1-2 و 1-3) (ادموندز و پوتورف، 2012؛ میلر و همکاران، 2012).
از مهمترین علائم، پژمردگی آوندی است که به صورت بیرنگ شدن رگبرگها در برگهای جوان و پژمرده شدن برگهای پیرتر پایینی به دنبال کوتولگی در گیاه و زردی در برگهای پایینی و در نهایت از بین رفتن برگها و مرگ در گیاه میباشد (گاردون و مارتین، 1997). گاهی گونههای مقاوم به پژمردگی فوزاریومی نشانههای خفیفی از این بیماری را نشان میدهند. خصوصاً این امر زمانی رخ میدهد که زخمهایی توسط نماتدها ایجاد شده و یا خود گیاه در بخش ریشه در اثر خفگی آسیب دیده باشد (تصویر 1-1) (صاحبانی و همکاران، 1384).
تصویر 1-1- ایجاد زخم ریشه، قهوهای شدن آوندهای ساقه و رگههای قهوهای در ساقه (Gray and Mathre, 2003) (از راست به چپ)
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1399-10-17] [ 10:23:00 ب.ظ ]
|