مقایسه سیستم کشت ارگانیک،تلفیقی و متداول برعملکرد، کیفیت و عمر انبارمانی میوه انار رقم رباب شیراز |
مشکلات زیست محیطی متعدد ناشی از بکارگیری نهادهای کشاورزی از قبیل کودهای شیمایی و سموم شیمایی، اذهان را به خود مشغول داشته است که به سمت تولید کشاورزی ارگانیک و توسعه بازارهای عرضه محصولات ارگانیک حرکت کنند. کشاورزی ارگانیک یکی از سیستمهای کشاورزی است که بر حفظ منابع قابل دسترس و حفظ تعادل اکولوژیک و مراحل زیستی متکی است. این سیستم حاصلخیزی خاک را کلیدی برای تولید موفق معرفی می کند [محمودی و همکاران.، 1387].
سالم بودن مواد غذایی به عنوان اولین شاخص مهم در ارزیابی کیفیت آنها مورد توجه قرار میگیرد، به طوری كه محصولات تولید شده علاوه بر این كه میبایست فاقد عوامل بیماریزا و آفات باشند، وجود هر گونه باقیمانده شیمیایی در آنها قابل قبول نیست و استفاده از تركیبات شیمیایی مضر برای طبیعت و سلامتی انسان با علامت سوال جدی روبروست. از این رو تولید ارگانیگ محصولات باغبانی باید در اولویت كار تولیدكنندگان قرار گیرد و در تكنولوژی پس از برداشت از مواد شیمیایی مضر نیز استفاده نشود [راحمی، 1382]. از این رو تقاضا برای محصولات ارگانیک به سرعت رو به افزایش است، این امر به خاطر ارزش غذایی بالا، کیفیت بهتر و نگهداری خوب آنها نسبت به محصولات متداول است . بنابراین، اساساً یكی از خاستگاههای كشاورزی ارگانیک بهبود کیفیت محصولات و افزایش ارزش غذایی آنها است. چرا که کیفیت میوه ها و سبزیها، به طور مستقیم با سلامتی انسانها در ارتباط است . طوری که مدیریت ارگانیک زمینهای كشاورزی، امروزه در کشورهای پیشرفته به سرعت در حال افزایش است، که این توسعه به خاطر سالم و بیخطر بودن غذاهای ارگانیک و حفظ محیط زیست است .
بررسیها نشان دادهاند که منابع زیستی (ارگانیک) مانند کود دامی در تلفیق با کود شیمیایی می تواند به حاصلخیزی خاک و افزایش تولید محصول منجر شود، زیرا این سیستم اکثر نیازهای غذایی گیاه را تأمین کرده و کارآیی جذب مواد غذایی توسط محصول را افزایش خواهد داد . کودهای دامی علاوه بر اثرات مثبت بیولوژیک و اصلاح خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک به علت این که عناصر غذایی آن به آهستگی آزاد شده و در اختیار گیاه قرار میگیرند، آلودگی کمتری را در محیط زیست ایجاد می کنند . گزینش مدیریت کودی به طور زیادی به برنامه های محیط زیست برای ممانعت از آلودگی زمین، آب و هوا بستگی دارد، بنابراین سیستم مدیریت کودی مناسب شایسته گسترش است [ملکوتی و همکاران.، 1387]. در طول دهه اخیر در جهان افزایش قابل توجهی در تولید تجاری انار به دلیل اهمیت آن در سلامتی مشاهده می شود [.[Ramezanian et al., 2009
در ایران انار یکی از میوههای با ارزشی است که در سطح تجاری وسیعی کشت شده است . قسمت خوراکی این میوه آریل نامیده میشود، که در واقع پوشش گوشتی شده بذر است و در حدود 52 درصد وزن میوه انار را تشکیل میدهد. آریل شامل78 درصد آب میوه و 22 درصد بذر است. آب انار از 4/85 درصد رطوبت و مقدار قابل توجهی قند، اسید آلی، ترکیبات فنلی، آنتوسیانین، آمینواسید، پروتئین، آسکوربیک اسید و مواد معدنی تشکیل شده است . همچنین انار منبع غنی از آنتیاکسیدانهاست که فعالیت آنتیاکسیدانی آن به ترکیبات فنلی، و آنتوسیانینها نسبت داده می شود . بهدلیل نقش موثر انار در سلامتی انسان، در سالهای اخیر این میوه محبوبیت زیادی پیدا کرد و تولید جهانی آن نیز رو به افزایش است [Borochov-Neori et al., 2011]. انار میوهای با ارزش غذایی بالا و سرشار از ویتامینها، آنتیاکسیدانها و ترکیبات ضد سرطانی مهم دیگر است . خاصیت آنتیاکسیدانی میوه انار به علت دارا بودن فلاونوئیدها، فنلها، آنتوسیانینها و ویتامینها است . همچنین محصولات با فعالیت آنتیاکسیدانی بالاتر معمولا مقاومت بیشتری به تنشهای مختلف دارند،ارزش غذایی و خصوصیات انباری بهتری نیز دارند .
با وجود ارزش غذایی بالای میوه انار، مصرف بیش از اندازه سموم و کودهای شیمیایی باعث کاهش کیفیت میوه و صادرات ان شده است. طبق گزارشهای قبلی شرایط قبل از برداشت میوه ها و بهخصوص کاربرد بیرویه سموم و کودهای شیمیایی موجب کاهش ترکیبات آنتیاکسیدانی و کیفیت میوه کیوی در زمان برداشت و پس از برداشت میوه می شود. در همین راستا در گزارشی ظرفیت آنتیاکسیدانی درمیوه های انگور و توتفرنگی در سیستم کشت ارگانیک نسبت به مرسوم بیشتر است . در مطالعه ای که روی میوه سیب در دو سیستم کشت مرسوم و ارگانیک انجام شد تفاوت معنیداری در میزان ظرفیت آنتیاکسیدانی میوه ها مشاهده شد، که نشان دهنده ارزش کیقی بیشتر میوه های است که سیستم کشت ارگانیک را دریافت کرده اند.
با توجه به اهمیت مصرف کمتر مواد شیمیایی جهت جلوگیری از آلودگی زیست محیطی، بالاتر بودن ارزش غذایی و همچنین به دلایل اقتصادی و ترغیب کشاورزان به روشهای مدیریت ارگانیک و استفاده از کودهای آلی، ضرورت بررسی دقبقتری ثاثر مدیریت تغذیه ارگانیک، تلفیقی و متداول بر ارزش غذایی و ماندگاری میوه های انار در این پژوهش دنیال گردید.
فصل اول
کلیات و مرور منابع
1- کلیات و مرور منایع
1-1- تاریخچه انار
انار یکی از میوه های خوراکی قدیمی است که تاریخچه طولانی استفاده در طب سنتی را درکشورهای مختلف دارد [Caliskan, et al., 2012]. اگرچه تولید و مصرف انار در مقایسه با میوههای دیگر پایین است، اما بیش از هزار سال است که تولید میشود. انار به صورت وحشی در آسیای مرکزی و ایران رشد می کند و برای اولین بار از ایران به یونان راه یافت و از طرف مشرق به هندوستان و سپس به چین برده شد . گروهی از مورخین بیان کردند که انار به طور وحشی در جنوب قفقاز و جنگلهای شمال ایران، ساوه و پنجاب هندوستان وجود داشته و پس از آن به ترکیه و کرانههای مدیترانه خاوری برده شد. آثار میوه انار را در مصر باستان از 2500 سال قبل از میلاد تشخیص دادهاند. اعراب پس از فتح سرزمین اسپانیا، کشت آن را در آنجا معمول کردند . انار در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری جهان به عنوان یک محصول باغبانی کشت و کار می شود. در واقع میوه شرایط آب و هوایی سخت است و در مناطق خشک و نیمه خشک بخوبی رونق پیدا کرده است [Kulkarni, et al. 2005]. بدیهی است که بخاطر داشتن طبیعت سخت، هزینه نگهداری پایین و بازده بالا است که در دراز مدت بخصوص در مناطقی که کمبود منابع وجود دارد باعث کشت پایدار آن شده است [Nripendra, et al., 2012]. علاوه بر استفاده خوراکی، استفاده دارویی و زینتی نیز دارد [Naik, et al., 1999].
1-2- مشخصات گیاهشناسی انار
انار با نام علمیPunica granatum L. یک گونه گیاهی مهم اقتصادی با میوه تجاری متعلق به خانواده Punicaceae
با تعداد کروموزوم 2n=2x=16, 18 میباشد .[Moslemi, et al. 2010; Norouzi, et al., 2012] جنس Punica شامل 3 گونه P. protopunica، P. nanaو P. granatum L. است[Jbir, et al. 2008; Norouzi, et al., 2012]. انار به صورت درختچه با پاجوشهای فراوان و یا با حذف پاجوش به طور تك تنه رشد میكند. گلها و میوه های انار به صورت منفرد یا چندتایی در نوك شاخههای كوتاه كه میخچه نامیده میشوند، تشكیل می شود. گلهای انار قرمز مایل به نارنجی، به قطر ۳ سانتی متر و به شكل زنگوله است. درخت انار در اوایل فصل رشد، هر ۱۰-۱۵ روز یک بار ٤-۳ مرتبه گل میدهد، اما میوه ها از گلهای بارآور بهار حاصل میشوند. میوه انار از نوع سته است. و در اطراف دانه های انار در حین رشد و نمو زائدهی گوشتی بهنام آریل حاصل می شود، که بخش خوراکی انار را تشکیل میدهد [جلیلی مرندی، 1386]. آریل 60-55 درصد کل وزن میوه را شامل می شود و متشکل از 85- 75 درصد آب میوه و 25-15 درصد دانه است .
1-3- پیدایش و پراکنش انار
اناردرگرمترین مناطق حوضه مدیترانه و جنوب آسیا گسترش یافته است، بر اساس شواهد تاریخی، به نظر می رسد که احتمالا ایران منشاء انار بوده است و از این منطقه به دیگر قسمت های جهان [Norouzi, et al., 2012]، کشورهای مدیترانه،هند، چین، پاکستان و افغانستان احتمالا از طریق راههای تجاری باستانی گسترش یافتهاست [Narzary, et al. 2009]. نوع وحشی آسیای مرکزی در اندازه میوه، شیرینی، زمان رسیدن، آبدار بودن و نسبت دانهها به گوشت تنوع زیادی دارد . امروزه انارهای وحشی در بخش های از کشور هند، پاکستان، افغانستان و ایران پراکنده است [Narzary, et al. 2009; Parvaresh, et al., 2012]. این کشورها سرزمین گستردهای را تشکیل دادند که میتواند یکی دیگر از دلایل دخالت انسان برای مهاجرت انار از طریق راههای تجاری قدیمی از خواستگاه اولیه (ایران) به دیگر کشورهای همجوار مانند افغانستان، پاکستان و هند (مراکز ثانویه منشا و تنوع) باشد [Narzary, et al. 2009].
1-4-موقعیت اقتصادی انار در ایران و جهان
امروزه، ارقام انار در بسیاری از نقاط جهان شامل ایران، اسپانیا، ایتالیا، ترکیه، تونس، یونان، افغانستان، هند، تا حدودی در امریکا (کالیفرنیا)، چین، ژاپن و روسیه گسترش یافته است [Parvaresh, et al., 2012]. انار یکی از مهم ترین گیاهان باغی بومی در ایران است و اراضی زیر کشت حدود 57.000 هکتار با تولیدی معادل 670.000 تن به کشت آن اختصاص داده شده است . ایران از نظر تولید مقام اول را در جهان دارا است. اما با وجود بازار بسیار خوب برای صادرات تولید آن کمتر از 2درصد است. بررسی صادرات انار در ایران نشان میدهد که علاوه بر میوه انار، آریل خشک شده انار (انار دانه) نیز به کشورهای پاکستان و ژاپن صادر گردید [طباطبایی. 1387]. استانهای فارس، اصفهان، مرکزی،خراسان، یزد، کرمان و سمنان مناطق اصلی تولید انار هستند [Rahimi, 2011]. بطورکلی، سطح زیركشت، میزان تولید و عملكرد انار در ایران در جدول زیر خلاصه شده است.
جدول 1-1- سطح زیر کشت، میزان تولید و عملکرد انار در استانهای مختلف کشور [آمارنامه کشاورزی، 1390]
ردیف | نام استان | سطح زیر كشت (هكتار) | میزان تولید (تن) | عملكرد (كیلوگرم در هكتار) |
||||||||||||
غیربارور | بارور | جمع | ||||||||||||||
1 | آذربایجان شرقی | 37 | 329 | 366 | 2355 | 7158 | ||||||||||
2 | آذربایجان غربی | 21 | 97 | 118 | 899 | 9268 | ||||||||||
3 | اردبیل | 5/75 | 55 | 5/130 | 620 | 11273 | ||||||||||
4 | اصفهان | 1640 | 7930 | 9570 | 61588 | 7766 | ||||||||||
5 | البرز | 4 | 18 | 22 | 153 | 8500 | ||||||||||
6 | ایلام | 5/118 | 6/113 | 1/232 | 9/1653 | 14558 | ||||||||||
7 | بوشهر | 7/17 | 5/103 | 2/121 | 5/1453 | 14043 | ||||||||||
8 | تهران | 137 | 830 | 967 | 10950 | 13193 | ||||||||||
9 | چهارمحال و بختیاری | 5 | 159 | 164 | 1236 | 7774 | ||||||||||
10 | خراسان جنوبی | 688 | 3583 | 4270 | 24889 | 6947 | ||||||||||
11 | خراسان رضوی | 2482 | 7995 | 10476 | 120966 | 15131 | ||||||||||
12 | خراسان شمالی | 171 | 189 | 360 | 672 | 3561 | ||||||||||
13 | خوزستان | 1043 | 1270 | 2313 | 11627 | 9155 | ||||||||||
14 | زنجان | 242 | 1205 | 1447 | 13600 | 11286 | ||||||||||
15 | سمنان | 1268 | 2455 | 3723 | 51678 | 21050 | ||||||||||
16 | سیستان و بلوچستان | 279 | 1221 | 1500 | 17862 | 14634 | ||||||||||
17 | فارس | 5840 | 16332 | 22172 | 243509 | 14910 | ||||||||||
18 | قزوین | 20 | 747 | 767 | 5600 | 7497 | ||||||||||
19 | قم | 130 | 3000 | 3130 | 30000 | 10000 | ||||||||||
20 | کردستان | 115 | 131 | 246 | 1586 | 12107 | ||||||||||
21 | کرمان | 534 | 2931 | 3465 | 29545 | 10080 | ||||||||||
22 | کرمانشاه | 125 | 471 | 596 | 4710 | 10000 | ||||||||||
23 | کهگیلویه و بویراحمد | 151 | 469 | 5/619 | 4808 | 10251 | ||||||||||
24 | گلستان | 361 | 103 | 6/464 | 7/806 | 7817 | ||||||||||
25 | گیلان | 46 | 366 | 9/411 | 3311 | 9053 | ||||||||||
26 | لرستان | 1596 | 1589 | 3185 | 27000 | 16992 | ||||||||||
27 | مازندران | 127 | 1434 | 1561 | 12418 | 8660 | ||||||||||
28 | مرکزی | 643 | 8456 | 9099 | 126104 | 14913 | ||||||||||
29 | هرمزگان | 40 | 160 | 200 | 1206 | 7538 | ||||||||||
30 | همدان | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | ||||||||||
31 | یزد | 835 | 6182 | 7017 | 93794 | 15172 | ||||||||||
32 | منطقه جیرفت | 28 | 324 | 352 | 1950 | 6019 | ||||||||||
جمع | 18820 | 70246 | 89066 | 908550 | 12934 | |||||||||||
انار در قسمتهای ساحلی مدیترانهای اروپا و آفریقا، چین، هند، افغانستان، ایران، عربستان، آرژانتین، ایالات کالیفرنیا و آریزونا امریکا و جنوب مکزیک تولید میشود. بعد از ایران بالاترین سطح زیر كشت و تنوع ارقام انار مربوط به هندوستان، تركیه و اسپانیا است كه در سالهای اخیر كشورهای چین و آمریكا نیز مبادرت به احداث باغات انار در سطح گسترده نموده اند و كشورهای دیگری مانند استرالیا، آرژانتین و آفریقای جنوبی در صددكشت و سرمایه گذاری بر روی این میوه میباشند [محسنی، 1385]. اگرچه اطلاعات دقیق تولید جهانی انار به علت افزایش سریع در تولید، وجود ندارد؛ تولید کنونی انار سالانه بیش از 1.6 میلیون تن تخمن زده میشود (جدول 1-1) با توجه به افزایش آگاهی مصرف کنندگان از اهمیت و ارزش غذایی این میوه انتظار افزایش تقاضای این میوه رو به رشد خواهد بود[Arjmand, 2011].
جدول 1-2- میزان تولید و تجارت جهانی محصول انار [Arjomand., 2011]
میزان تولید و تجارت جهانی محصول انار | |||
کشور | سطح زیر کشت | تولید | صادرات |
ایران | 65000 | 1470000 | 147000 |
هند | 54750 | 500000 | 22000 |
چین | مشخص نیست | 2147000 | مشخص نیست |
امریکا | 6070 | 147000 | 27000 |
ترکیه | 7600 | 90000 | مشخص نیست |
اسپانیا | 2400 | 37000 | 14700 |
تونس | 2600 | 25000 | 2000 |
فلسطین اشغالی | 1500 | 17000 | 4000 |
مصر، مراکش، شیلی، آرژانتین و استرالیا | مشخص نیست | مشخص نیست | مشخص نیست |
1-5- ارزش غذایی و درمانی انار
در سالهای اخیر توجه زیادی به نقش غذا در سلامتی انسان شده است، زیرا مصرف فرآورده های گیاهی، خطر ابتلا به بسیاری از بیماریها، همچون سرطان را کاهش میدهد. این اثرات مفید تا حدودی مربوط به ترکیباتی با فعالیّت آنتیاکسیدانی هستند. ترکیبات آنتیاکسیدانی اولین خط دفاعی در برابر آسیب رادیکالهای آزاد بوده که برای حفظ سلامت و ساختار سلول ضروریاند . همچنین آب انار به عنوان یک منبع مهم آنتیاکسیدانهایی همچون آنتوسیانینها، فنلها، و تاننهای قابل هیدرولیز است. الاجیک اسید موجود در آب انار از بروز سرطان جلوگیری کرده و رشد تومورهای سرطانی را کند میسازد .آب انار خاصیت میکروبکشی و ضدعفونیکنندگی نیز دارد. انار برای کاهش فشار خون، جلوگیری از پیری زودرس، آلزایمر و سکته مفید است .
ترکیبات فنلی موجود در روغن هسته انار نیز اثر بازدارندگی از رگزایی (مسدود شدن رگها از طریق تقسیم سلولی) از خود نشان میدهند، که عامل بسیار مهمی در جلوگیری از رشد سلولهای سرطانی نیز است. همچنین با افزایش مقاومت بدن به عوامل بیماریزا موجب بهبود سیستم ایمنی بدن میشوند . اسیدهای چرب غیر اشباع آن (اولئیک اسید، پوکنیکیک اسید و تری کوزانیک اسید) میزان لیپوپروتئینهای با چگالی پایین (LDL) خون را کاهش داده و غلظت کلسترول اکسید شده (HDL) خون را افزایش میدهند. همچنین از مسدود شدن رگها جلوگیری می کنند. ترکیبات فنلی، فلاونوئیدها، تاننها و ویتامینهای آب انار به دلیل خاصیت آنتیاکسیدانی بالا نقش مهمی در مهار رادیکالهای آزاد اکسیژن و اکسیداسون ایفا کرده و در درمان بیماریهای قلبی و عروقی موثر هستند . مواد و تركیبات موجود در میوه انار در ارقام مختلف اندكی متفاوت است. كه به طور متوسط به شرح جدول زیر است:
جدول 1-3- تركیبات موجود در 100گرم قسمت خوراكی میوه انار[شناسنامه تصویری انار. 1389].
مواد غذایی | واحد | مقدار | مواد غذایی | واحد | مواد غذایی |
آب | gr | 3/82-80 | كربوهیدارت | gr | 4/16 |
انرژی | kcal | 78-63 | فیبر | gr | 6/0- 2/0 |
پروتئین | gr | 95/0-5/0 | خاكستر | gr | 5/0 |
چربی | gr | 9/0- 3/0 | فسفر (p) | mg | 8 |
آهن (Fe) | mg | 3/0 | پتاسیم (k) | mg | 259 |
كلسیم (Ca) | mg | 3 | منیزیم(Mg) | mg | 3 |
سدیم (Na) | mg | 3 | روی (Zn) | mg | 12/0 |
منگنز (Mn) | mg | 15/0 | مس (Cu) | mg | 07/0 |
سلنیوم (Se) | µg | 6/0 | تیامین (ویتامین B1 ) |
mg | 03/0 |
ریبوفلاوین (ویتامین B2 ) |
mg | 03/0 | نیاسین (ویتامین B3 ) |
mg | 3/0 |
ویتامین C | mg | 6-4 | پانتوتنیک اسید | mg | 596/0 |
1-6- اهمیت مدیریت تغذیه در باغات انار
تغذیه صحیح محصولات باغی نقش مهمی در كاهش ضایعات و بهبود كیفیت و طولانی کردن عمر انباری محصولات برداشت شده دارد . کود از جنبه های مهم بررسی مقایسه کشاورزی ارگانیگ و متداول است، نوع کوددهی به مقدار زیادی روی میزان ترکیبات آنتیاکسیدانی میوه تاثیر میگذارد . اگرچه نیتروژن حاصل از كود شیمیایی با نیتروژن حاصل از كود آلی پس از جذب شدن از طریق ریشه دارای ماهیت یكسانی داخل محصولات باغی و زراعی دارا هستند، اما اثرات جانبی كودهای شیمیایی است كه در مواقعی موجب افت كیفیت محصول به خصو ارزش آنتیاکسیدانی آن می شود [محمودی و همکاران، 1387]. استفاده بیرویه از کودهای شیمیایی باعث شده است که چرخههای خود تنظیمی عناصر غذایی در خاک مختل شده و تولید محصولات کشاورزی کاملآ وابسته به مقدار مصرف کودهای شیمیایی شود. مصرف بیش از اندازه آن نه تنها کارائی تولید را کاهش میدهد، بلکه ورود مواد معدنی و ترکیبات زیانبار مثل نیتروژن به آبهای سطحی و زیرزمینی موجب آلودگی منابع آب و خاک نیز می شود [ملکوتی، 1379].
1-7- روشهای مختلف مدیریت تغذیه گیاهان
در پرورش درختان میوه و تولید محصول مناسب، حفظ حاصلخیزی و مدیریت چرخه عناصر غذایی از اهمیت ویژهای برخوردار است. لذا سه شیوه کلی شامل كشاورزی متداول (مرسوم)، كشاورزی ارگانیک و كشاورزی تلفیقی وجود دارد. در این رابطه حفظ محیط زیست و جنبه های اقتصادی دو معیار مهم برای پذیرش هر یک از این شیوه ها محسوب می شود . که در زیر به اختصار به هر یک از این شیوه ها پرداخته می شود:
1-7-1- كشاورزی متداول (مرسوم)
كاهش حاصلخیزی خاك در بسیاری از كشورهای در حال توسعه و استفاده گیاهان از ذخایر خاك بدون جایگزینی مناسب و كافی باعث كاهش توان تولیدی مواد غذایی توسط خاك شده است. در این رابطه استفاده از كودهای شیمیایی به عنوان سریعترین راه جبران كمبود عناصر غذایی و افزایش حاصلخیزی خاك لازم به نظر میرسد. در این سیستم از كودهای شیمیایی برای تغذیه گیاهان استفاده می کنند و از كودهای آلی به لحاظ هزینه حمل و نقل و یا عدم دسترسی به آنها به ندرت استفاده می شود. همچنین در این نظام تثبیت بیولوژیكی نیتروژن در اثر به كارگیری زیاد كودهای نیتروژن كاهش مییابد. لذا مواد آلی موجود در خاك اغلب در کمترین مقدار خود قرار دارد. همچنین تلفات عناصر غذایی معمولاً زیاد است به همین علت با در نظر داشتن کمترین تجمع نیترات به همراه عملكرد مطلوب، استفاده از كودهای نیتروژن مناسب در كنار ریز مغذی و كودهای آلی بسیار مفید خواهد بود. باید توجه داشت که استفاده از این کودها نیز بیش از اندازه نیاز گیاهان نباشد
- Antiangiogenic activity
- Punicic acid
- 3. Tri-chos anic acid
[4].Conventional Agriculture
[5].Organic Agriculture
[6].Integrated Agriculture
ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل و با فرمت ورد موجود است
متن کامل را می توانید دانلود نمائید
چون فقط تکه هایی از متن پایان نامه در این صفحه درج شده (به طور نمونه)
ولی در فایل دانلودی متن کامل پایان نامه
با فرمت ورد word که قابل ویرایش و کپی کردن می باشند
موجود است
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1399-10-19] [ 02:32:00 ب.ظ ]
|