عمران-محیط زیست در مهندسی ژئوتکنیک-کاربرد مدل هذلولوی اصلاح شده برای پیش بینی رفتار مکانیکی خاک های غیر اشباع |
مطالعات خاکهای غیراشباع تاریخچهای طولانی اما تا حدودی غیریکنواخت دارد. تأثیر مکش بر روی رفتار خاک های غیراشباع زمانی نسبتاً طولانی است که شناخته شده است (به عنوان نمونه کرونی[3] (1952)). در اواخر دهههای 1950 و 1960 کارهای آزمایشگاهی زیادی (به عنوان مثال بیشاپ[4] و همکاران (1960) و بیشاپ و بلایت[5] (1963)) انجام شد که در آنها عموماً نتایج آزمایشها بر حسب عباراتی از تنش مؤثر خاکهای غیراشباع، که به تازگی معرفی شده بود، بیان میشدند. به دنبال این دوره وقفهای نسبی در مطالعات اساسی رفتار مکانیکی خاکهای غیراشباع پیش آمد که احتمالاً علت اصلی آن عدم توفیق ظاهری تنش مؤثر پیشنهادی برای این حالت خاک بوده است. در طول آن دوره، گرایش بیشتر به سمت قرار دادن خاکهای غیراشباع همراه با دیگر مصالح در دستههایی که به عنوان «خاکهای مسألهدار[6]»، «خاکهای محلی»، «خاک های خاص» یا نامهای مشابه دیگر شناخته میشدند بود.
برای قرار دادن مطالعه خاکهای غیراشباع در مسیری مناسب، نیاز اساسی به تشخیص این نکته وجود داشت که هر خاکی می تواند غیراشباع باشد، و بنابراین، دلیلی وجود ندارد که یک رویکرد اساسی که برای خاکهای اشباع موفق بوده است نتواند برای این حالت خاک استفاده شود. اساساً مورد خاصی در خصوص خاکهای غیراشباع وجود ندارد جز این مسأله ساده که بخشی از فضای حفرات توسط هوا (یا دیگر سیالات غیر ترکننده) اشغال شده است. به جای در نظر گرفتن خاکهای غیراشباع به عنوان گروهی جداگانه از مصالح، باید پیوستگی کامل با رفتار خاکهای اشباع که اکنون به درک درستی از آن رسیده ایم وجود داشته باشد. قدمهای مهمی در این زمینه با در نظر گرفتن دو متغیر تنش[7] به صورت جداگانه در تعریف سطوح حالت[8] برداشته شد، ایدهای که اولین نشانه های آن در کارهای بیشاپ و بلایت (1963) و کولمن[9] (1962) دیده می شود. استفاده از سطوح حالت توسط ماتیاس و رداکریشنا[10] (1968) مطرح شد و توجیه تئوری و آزمایشگاهی استفاده از دو متغیر تنش مستقل توسط فردلاند و مورگنسترن[11] (1977) و فردلاند و راجاردو[12] (1993) تحکیم و توسعه بیشتری پیدا کرد. شواهد مفهومی بیشتری برای متغیرهای تنش مناسب توسط تارانتینو[13] و همکاران (2000) ارائه شده است.
حداقل از دهه 1980 مطالعه خاکهای غیراشباع مجدداً مورد توجه خاص قرار گرفته که منجر به حجم بسیار زیادی مطالعات نظری، بررسیهای آزمایشگاهی، ابداع روشهای کنترل مکش و اندازه گیری آن و به میزان کمتر کاربردهای عملی شده است. یک ابزار اساسی برای سازماندهی کردن اطلاعات به دست آمده از این مطالعات گسترده ارائه مدلهای رفتاری است که بتوانند در حد قابل قبولی مهمترین جنبه های رفتار مکانیکی خاکهای غیراشباع را شبیهسازی کنند. با مرتفع کردن محدودیتهای رویکرد سطح حالت، الاستوپلاستیسیته نشان داده است که می تواند چارچوب بسیار موفقی برای ارائه مدلهای رفتاری مناسب برای خاکهای غیراشباع باشد. قواعد الاستوپلاستیسیته در هستهی روابط کلی همبستهای قرار میگیرند که برای این مصالح ارائه شده اند و شامل تغییر شکلهای مکانیکی، جریان گازها، جریان مایعات و اغلب جنبه های تغییر دما هستند (به عنوان نمونه کارهای گوین[14] و همکاران (1995)، خلیلی و لره[15] (2001)، اولیویلا[16] و همکاران (1994) و توماس و هی[17] (1995)).
2-2- مدلهای الاستوپلاستیک
2-2-1- مدلهای الاستوپلاستیک که از تنش خالص و مکش استفاده می کنند
یکی از اولین مدلهای الاستوپلاستیک برای بیان رفتار مکانیکی خاکهای غیراشباع توسط آلونسو[18] و همکاران (1990) ارائه شده است. روابط این مدل بر اساس تنش خالص[19] ( ) و مکش[20] ( ) به عنوان متغیرهای اساسی ارائه شده اند. تنشهای کل[21]، فشار هوا، فشار آب و دلتای کرونیکر[22] هستند. مکش که به صورت تعریف شده است را می توان مکش ناشی از موئینگی (مکش ساختاری[23]) نامید ولی عملاً انواع دیگر مکش را نیز می توان در نظر گرفت. این مدل، که با برخی تغییرات جزئی به نام مدل پایه بارسلونا[24] (BBM) شناخته می شود، به طور خلاصه در شکل 2-1 نشان داده شده است. در این شکل یک سطح تسلیم سه بعدی در فضای p-q-s دیده می شود. p تنش خالص متوسط و q، ( ) است. در حالت اشباع (s=0)، سطح تسلیم همان بیضی کم-کلی اصلاح شده[25] (MCC) است و اندازه دامنه الاستیک با افزایش مکش افزایش مییابد. آهنگ این افزایش که با منحنی بارگذاری-رمبش[26] نشان داده می شود یکی از خصوصیات اساسی این مدل است.
[1] Alonso
[2] hyperbolic
[3] Croney
[4] Bishop
[5] Blight
[6] problematic soils
[7] stress variable
[8] state surface
[9] Coleman
[10] Matyas & Radhakrishna
[11] Fredlund & Morgenstern
[12] Rahardjo
[13] Tarantino
[14] Gawin
[15] Khalili & Loret
[16] Olivella
[17] Thomas & He
[18] Alonso
[19] net stress
[20] suction
[21] total stress
[22] Kronecker’s delta
[23] matric suction
[24] Barcelona Basic Model
[25] Modified Cam-Clay
[26] loading-collapse (LC)
ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل و با فرمت ورد موجود است
متن کامل را می توانید دانلود نمائید
چون فقط تکه هایی از متن پایان نامه در این صفحه درج شده (به طور نمونه)
ولی در فایل دانلودی متن کامل پایان نامه
با فرمت ورد word که قابل ویرایش و کپی کردن می باشند
موجود است
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1399-10-19] [ 05:11:00 ب.ظ ]
|