سازه بررسی تاثیر الیاف و مواد پوزولانی بر روی خواص مکانیکی بتن مسلح شده با الیاف شیشه |
توانایی سرویس دهی و افزایش ظرفیت باربری مصالح سازهای از دیر باز به عنوان یک مسئله مهم اقتصادی محسوب میشده است.
بتن به عنوان یک مادهی سازهای پر کاربرد, امروزه به طور گسترده مورد استفاده قرار میگیرد. از سال 1992 تا 1993 میلادی، تنها در کشور آمریکا 63 میلیون تن سیمان پرتلند برای تولید 500 میلیون تن بتن مصرف شده است؛ که این خود پنج برابر تولید فولاد، به صورت وزنی در مدت مشابه است. در اغلب کشورهای جهان نسبت مصرف بتن به فولاد از 10 به 1 نیز فراتر رفته است[1]. تا کنون تعاریف زیادی از بتن ارائه شده است. بر اساس این تعاریف, بتن از سه مادهی اصلی تشکیل شده است. این مواد عبارتند از: مواد سیمانی, آب که مواد سیمانی با آن واکنش داده و خاصیت چسبندگی پیدا می کنند؛ و مواد پر کننده که حجم قابل توجهی از بتن را تشکیل میدهند.
با وجود ویژگیهای قابل توجه این ماده از جمله شکلپذیری بالا, مقاومت و عمر زیاد, در دسترس و ارزان قیمت بودن, بتن مادهای ترد است و تحت بارهای خمشی و کششی به شدت ضعیف عمل می کند.
آرماتورهای فولادی, بتن را تحت کشش مسلح می کنند؛ ولی تقریباً اثری بر روند گسترش ترک ندارند. به عبارت دیگر با رسیدن انتهای ترک به موقعیت آرماتورهای کششی، نرخ افزایش بازشدگی دهانهی ترک و همچنین انتشار ترک کاهش یافته و سپس با عبور ترک از آرماتور، توسعه ترک با نرخ بیشتری افزایش مییابد. علاوه بر آن وجود آرماتور در نواحی خاص کششی، بتن را از حالت همگن و یکنواخت خارج کرده و فرض همگنی بتن در روشهای آنالیز را با اشکال مواجه می کند ]1[.
به طور کلی خرابی و انهدام بتن به شدت به تشکیل ترکها و ریز ترکها بستگی دارد. با افزایش بارگذاری, ریز ترکها به هم متصل شده و ترکها را تشکیل می دهند [2]. بهمنظور رفع این مشکل و همچنین ایجاد شرایط همگن، در چند دهه اخیر از یک سری رشتههای نازک که در تمام حجم بتن گسترده شده، استفاده میشود؛ که به آنها الیاف گفته می شود.
1-2- بتن الیافی
با توجه به تعریف ACI 544.2R-89 [3], بتن الیافی بتنی است كه با سیمان هیدرولیكی, مصالح سنگی ریزدانه و درشتدانه ساخته شده و به وسیله الیاف تقویت می شود.
كاربرد گستردهی بتن الیافی از اواسط سال 1960 برای روسازی جادهها، كف سالنهای صنعتی، جدارهی كورهها و غیره, آغاز گردید [4]. مهمترین مشخصهی بتن الیافی, خاصیت جذب انرژی و انعطاف پذیری آن است. به همین دلیل امروزه این بتن نقشی بسیار جدی در پیشرفت تکنولوژی بتن ایفا می کند.
در کل از بتن الیافی میتوان انتظار ارتقای پارامترهای مرتبط با ضرایب باربری نظیر مقاومت فشاری، کششی، خمشی، برشی و مقاومت در برابر خزش، سایش و فرسایش را داشت.
1-3- الیاف مورد استفاده در بتن
همانطور که گفته شد, با رسیدن تنشهای وارده به حداکثر مقاومت ملات, ترکها تشکیل میشوند. در نهایت تجمع این ترکها در یک ناحیه باعث انهدام بتن می شود. در این شرایط استفاده از الیاف باعث جلوگیری از گسترش ترکها و اتصال آنها به یکدیگر می شود.
استفاده از الیاف در بتن از حدود 50 سال پیش شروع شد و روز به روز بر استفاده از این ماده در طرحهای اختلاط بتن افزوده می شود. مزایای گوناگون كاربرد الیاف در بتن نظیر افزایش مقاومت خمشی, افزایش مقاومت برشی, افزایش مقاومت كششی, افزایش مقاومت در برابر بارهای ضربهای, افزایش میزان جذب انرژی و افزایش مقاومت مقطع در مقابل ترک خوردگی, باعث شده که از الیاف در تقویت و مرمت انواع سازههای بتنی استفاده شود [5].
انتخاب نوع الیاف، تعیین کننده خواص کامپوزیتها است. امروزه به منظور تقویت بتن از الیاف مختلفی منجمله الیاف فولادی, الیاف پلیپروپیلن, الیاف آرامید (کولار), الیاف کربن و الیاف شیشه استفاده می شود (شکل 1-1).
الیاف مورد استفاده در بتن را میتوان از نظر جنس به 4 گروه زیر تقسیم کرد [6]:
- مواد مصنوعی آلی مانند پلیپروپیلن و کربن
- مواد مصنوعی غیر آلی مانند فولاد و شیشه
- مواد طبیعی آلی مانند سلولز
- مواد طبیعی غیر آلی مانند آزبست
الف | ب | ج | د |
شکل 1‑1– انواع الیاف کامپوزیتی؛ الف) الیاف شیشه؛ ب) الیاف کربن؛ ج) الیاف پلیپروپیلن؛ د) الیاف فولاد
1-3-1- الیاف طبیعی
الیاف طبیعی مانند نارگیل، سیسال، تفالهی نیشکر، بامبو، کنف، کتان، چوب و الیاف گیاهی جهت تشخیص خصوصیات مهندسی و احتمال استفاده از آنها در ساختمانسازی در 40 کشور مورد آزمایش قرار گرفتند. هرچند نتایج دلگرم کننده بود, اما به دلیل فعل و انفعال بین ملات سیمان و الیاف, ضعفهایی در دوام آنها مشاهده گردید. الیاف گیاهی استحکام بالایی ندارد و در اثر افزایش بارهای وارده با پارگی الیاف و یا با بیرون کشیده شدن آنها از درون ملات بتن، شکست در سازه بتنی ایجاد می شود [9].
1-3-2- الیاف فولادی
امروزه الیاف فولادی به منظور بهبود بخشیدن به خواص مکانیکی بتن، کاربرد وسیعی را در سازههای بتنی و بتن الیافی پیدا کرده اند. بتن مسلح شده با الیاف فولادی می تواند به طور موضعی و یا کلی جایگزین بتن مسلح شده با میلگردهای فولادی گردد.
الیاف فولادی دارای اشکال متفاوتی میباشند و به طور معمول بر اساس روش تولید, این الیاف را به 4 دسته تقسیم می کنند [10]:
- کشیدن و بریدن سیمهای فولادی (الیاف سیمی)
- نورد و برش ورقهای فولادی (الیاف برشی یا نواری)
- استخراج شده از حالت مذاب (الیاف ریختهگری)
- تراشیدن سطح ورقهای فولادی (الیاف ماشینی)
از جمله موارد استفاده از الیاف فولادی عبارتند از: روکش جاده ها، شمعها, پی ماشین آلات, پوشش تونلها و سازههای دریایی [11].
شکل 1‑2– استفاده از بتن مسلح به الیاف فولادی در ساخت تونل CTRL در شهر لندن [12]
1-3-3- الیاف آرامید
آرامید نوعی الیاف مصنوعی از مواد پلیمری است که دارای مدول الاستیسیتهی بالا است. استفاده از الیاف آرامید به سال 1970 برمیگردد. این الیاف اولین بار توسط دوپنت در کشور آلمان با نام کولار ساخته شد [13].
الیاف آرامید تركیب آلی حلقوی از كربن, هیدروژن، اكسیژن و نیتروژن میباشد. دانسیتهی کم و مقاومت کششی بالای این الیاف, موجب تشکیل یک ساختار مقاوم در مقابل ضربه می شود. مدول کششی و استحکام این الیاف با الیاف شیشه قابل مقایسه است. اما به طور معمول دانسیتهی الیاف آرامید در حدود نصف دانسیتهی الیاف شیشه میباشد. بنابراین میتوان از این الیاف به عنوان جایگزین مناسبی برای الیاف شیشه ای که وزن پایینتری برای آن مد نظر است, استفاده کرد [14].
1-3-4- الیاف کربن
الیاف کربن از جمله الیاف مصنوعی است که از سال 1959 به صورت صنعتی تولید شد. از آن زمان تا به امروز, این الیاف در زمینههای مختلف مورد استفاده قرار گرفته است. این الیاف به دلیل وزن مخصوص کم, مقاومت بالا در محیطهای قلیایی, مقاومت حرارتی بالا و …., به عنوان یکی از اجزای مهم در تولید مواد کامپوزیت در صنعت هوا فضا, مورد استفاده قرار میگیرد [15].
1-3-5- الیاف شیشه
الیاف شیشه به عنوان مشهورترین تقویت کننده مورد استفاده در بتن شناخته می شود. كاربرد این الیاف از سال 1950 در شوروی و انگلستان بهطور همزمان آغاز شد [16]. به دلیل مقاومت کششی بالا, وزن مخصوص کم, جذب آب پایین, مدول الاستیسیته و وزن بالا, این الیاف از پتانسیل بالایی برای استفاده در بتن برخوردار است. با توجه به کاربردهای مختلف الیاف شیشه, این الیاف را به 4 دستهی A-GLASS, E-GLASS, S-GLASS و AR-GLASS تقسیم می کنند [17].
(ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل است)
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1399-10-19] [ 05:46:00 ب.ظ ]
|