زبان و ادبیات فارسی بررسی و تحلیل سجایای اخلاقی پهلوانان در شاهنامه فردوسی |
حکیم ابوالقاسم فردوسی- صاحب اثر گران بهای شاهنامه- یکی از ابر مردان عرصه ادب فارسی است. از دیر باز هر ایرانی با خواندن اشعار شاهنامهی فردوسی،برخود بالیده که صاحب حماسهی بزرگی است که همواره درس ادب و اخلاق و ارزشهای پسندیده را نثار مردم ایران و جهان نموده است؛ ارزشها و سجایای اخلاقی که در زندگی، رزم و حتّی مردن شخصیّتهای شاهنامه، به ویژه پهلوانان نمود عینی دارد. شاهنامهی فردوسی بهیقین شده است.گنجینه ای که علاوه بر به تصویر کشیدن فرهنگ و تاریخ افتخارآمیز ملی ما، در ترویج و اعتلای ارزشهای اخلاقی-انسانی و نیز تقویت خصیصههای حسنه تلاش و کوشش فراوانی مبذول داشته است.
دغدغهیفردوسی،حتّی در آن هنگام که قهرمانانش در بحبوحهی نبرد هستند،ترویج اخلاق وادب است. مقولهای که در کمتر اثری میتوان مانند آن را پیدا کرد. شاهنامه کتابی است که عملاً درس اخلاق و ادب را به جهانیان گوشزدمی کند.سجایای اخلاقیاز قبیل دعاو نیایش،گذشت، خرد، وفاداری، آزادگی، شجاعت، آشتیجویی، میهنپرستی و جوانمردی و… از دیرباز در هر فرهنگ و آیینی پسندیده بوده و کمتر نویسنده و شاعری پیدا می شود که در اثر خود از این سجایا و ارزشهای اخلاقی – انسانی نام نبرده باشد. امّا استفاده فردوسی از این ارزشها به گونه ای خاص است. ایشان شخصیّتهای بزرگ شاهنامه را ابتدا با لباسزیبای عفتوپاکدامنی میپوشاندو وجودآنها را به زیور مردانگی و جوانمردی مزین می کندتا زمینه ترویج ارزشها وسجایایاخلاقی را درجامعه بگستراند.
دراین پایان نامه سعی شده است، سجایای اخلاقی پهلوانان شاهنامهی فردوسی هنگام نبرد و رفتار با دیگران مورد بررسی قرار گیرد به آن امید که درس عملی و تصویری ملموس باشد برای همهی پویندگان راه معرفت واخلاق وزنگ هشداری باشد برای کسانی که در فکر بدی به دیگران هستند.
هــرآن کــس کــه انــدیشــهی بــد کنــد بـــه فــرجــام،بــد بــا تــن خــود کنــد
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1399-10-19] [ 04:27:00 ب.ظ ]
|