برق مخابرات میدان تشخیص تومورهای سرطانی در بافتهای بیولوژیک با بهره گرفتن از تصویربرداری ماکروویو |
1-1 تصویربرداری الکترومغناطیس
تصویربرداری الکترومغناطیس با بهره گرفتن از فرکانس رادیویی (RF)، ماکروویو و یا سیگنالهای نوری، به دلیل ویژگیهای منحصربه فرد خود به عنوان یک ابزار تشخیصی همواره مورد استفاده بوده است. تصویربرداری الکترومغناطیس توجه زیادی را به خود جلب کرده است و بنابراین تحقیقات گستردهای در این زمینه انجام شده است، که علّت آن، تنوع و تناسب این روش تصویربرداری برای کاربردهای وسیع آن میباشد. برای مثال، تصویربرداری ماکروویو (MWI)[1] در تست غیر مخرب (NDE)[2]، برای تشخیص عیب در مواد واندازه گیری کمیتهای فیزیکی به کار گرفته شده است ]1 [. همچنین برای توصیف مواد مانند تعیین اجزای تشکیل دهنده و ارزیابی تخلخل[3] می تواند استفاده شود. در کاربردهای نظامی، توانایی نفوذ امواج الکترومغناطیس در مواد دی الکتریک باعث استفاده از آنها در بازجوییهای نظامی شده است ]2[. در کاربردهای هوا و فضا، برای تشخیص ترک بر روی بدنهی هواپیما استفاده می شود ]3[. در زمینه اکتشافات جغرافیایی، MWI در تشخیص از راه دور برای شناسایی تونل، بقایای دفن زباله و مینهای زیر زمینی منفجر نشده به کار گرفته می شود ]4 [. در کاربردهای مهندسی عمران و صنعت، MWI برای ارزیابی یکپارچگی ساختار جادهها، ساختمانها و پلها می تواند مفید واقع شود ]5[. در حال حاضر، در زمینه پزشکی، سیستمهای MWI برای تصویربرداری بیولوژیکی[4] غیر تهاجمی ارائه شده است ]6[.
از این لیست کوتاه و ناقص، آشکار است که دامنه تصویربرداری الکترومغناطیسی گسترده است و برای آن کاربردهای بسیاری در زمینه های مختلفی می تواند یافت شود. در برخی از این کاربردها، تنها نیاز به اطلاعات کیفی در مورد جسم تحت آزمون است، در حالی که در بسیاری از موارد، مانند کاربردهای مین روبی[5]، بررسی باستان شناسی غیر تهاجمی و یا تصویربرداری پزشکی، نیاز به اطلاعات کمی در مورد جسم هدف است که با بهره گرفتن از خواص دی الکتریک[6] می تواند تعیین شود. این خواص دی الکتریک، رسانایی ( )[7] و گذردهی نسبی ( )[8]، با بهره گرفتن از انتقال، انعکاس و میرایی سیگنالهای ماکروویو در هنگام عبور از جسم تعیین میشوند.
1-2 تصویربرداری ماکروویو
تصویربرداری ماکروویو عبارت از هدایت و انجام یک سری اندازه گیریهای الکترومغناطیس در باند ماکروویو، بر روی یک شیء و سپس استخراج پارامترهای مهم نظیر شکل و موقعیت آن شی از داده های حاصل شده، است. پیش از ابداع چنین روشی، استفاده از اشعهی ایکس[9] روش متداول در تصویربرداری از اشیاء غیر قابل رویت بود. امّا تصویر حاصل با بهره گرفتن از این پرتو با خطا همراه است و همچنین یک روش تصویربرداری تهاجمی به حساب میآید. در این صورت ایده استفاده از امواج الکترومغناطیس جهت تصویربرداری مطرح گردید. دلیل استفاده از پالسهای با پهنای باند وسیع (UWB)[10] به جای سیگنالهای تک فرکانس یا در یک محدوده فرکانسی خاص، کاهش مشخصهی انعکاسهای داخلی اشیاء مورد پرتو دهی است، در این صورت استفاده از امواج الکترومغناطیس توجیه می شود. استفاده از تصویربرداری ماکروویو در زمینه های مختلف در حال افزایش میباشد ولی به دلیل ضعف در ارائه الگوریتمهای جامع و کاربردی، هنوز نیاز به توسعه بیشتر دارد.
در حالت کلی روش MWI را میتوان به دو دسته تقسیم کرد:
- MW Tomography (MWT)
هدف این روش بازسازی خواص دیالکتریک جسم ناشناخته از سیگنالهای ماکروویو پراکنده[11] شده است، که از طریق حل یک معادله پراکندگی معکوس[12] غیر خطی انجام میگیرد، این روش اجازه میدهد توزیع ضریب نفوذپذیری مختلط[13] جسم هدف بازسازی شود. برای بازسازی خواص، جسم هدف توسط منابع مختلفِ شناخته شدهی ماکروویو روشن می شود و میدانهای پراکنده شده توسط جسم هدف در مکانهای مختلف اندازه گیری می شود. درنتیجه خواص دی الکتریک جسم مورد نظر با حل معادله پراکندگی غیر خطی تعیین میگردد (شکل 1-1).
- تکنیک رادار UWB
این روش به دنبال بازسازی پروفیل دیالکتریک کامل نیست، بلکه به دنبال آشکارسازی محل جسم هدف از سیگنالهای پراکنده شده میباشد. البته تصویربرداری با رادارهای UWB معمولی به علت محدودیت ساختار آنتنها رزولوشن مطلوبی نخواهد داشت. این محدودیت را میتوان با تکنیک معکوس زمانی (TR)[14] که وضوح بهتری دارد مرتفع کرد، که به عنوان یکی از روشهای مطلوب در این گروه از تصویربرداری پیشنهاد میگردد.
سیستمهای سنجش از راه دور فعال و غیر فعال در ماکروویو قابلیتهای منحصر به فردی برای تشخیص اشیا و افراد پنهان شده ارائه می کنند. از آنجایی که ماکروویو نفوذپذیری بهتری در مواد دارد، سنجش از راه دور با بهره گرفتن از این فرکانسها بیشتر مورد مورد توجه و علاقه میباشد.
Microwave Imaging
Non-Destructive Evaluation
Porosity
Biological Imaging
Demining
Dielectric Properties
Conductivity
Permittivity
X-Ray
Ultra-WideBand
Scatter
Inverse Scattering
Complex Permittivity (CP)
Time-Reversal
Remote sensing systems
ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل و با فرمت ورد موجود است
متن کامل را می توانید دانلود نمائید
چون فقط تکه هایی از متن پایان نامه در این صفحه درج شده (به طور نمونه)
ولی در فایل دانلودی متن کامل پایان نامه
با فرمت ورد word که قابل ویرایش و کپی کردن می باشند
موجود است
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1399-10-19] [ 06:12:00 ب.ظ ]
|