بررسی سطوح مختلف کود بیولوژیک فسفات بارور2 و سوپرفسفات تریپل |
شرایط امروز جهان از نظر تولید محصولات کشاورزی و تغذیه جهانی بیش از هر زمانی در گذشته، پیچیده شده است. برای تأمین امنیت غذای بشر باید تولید محصولات کشاورزی افزایش یابد. افزایش تولید با افزایش سطح زیر کشت و یا افزایش عملکرد در واحد سطح میسر میشود که گزینه اول بسیار محدود است و این امر سبب توجه هر چه بیشتر به افزایش عملکرد در واحد سطح گردیده است. آشنایی با تکنیکهای صحیح و علمی زراعت به ما کمک می کند تا از منابع آب و خاک کشور در جهت تأمین تولیدات گیاهی مورد نیاز جامعه به نحو مطلوب بهره برداری کنیم در غیر این صورت اعمال فشار در زمینه تولیدات گیاهی و متوسل شدن به روشهای ناصحیح و بهره برداری بیش از حد از منابع طبیعی، نه تنها کمکی به خوداتکایی کشور نمی کند بلکه خسارتهای جبرانناپذیری بر محیطزیست وارد می کند. بخش کشاورزی ایران مولد بیش از 25 درصد درآمد ناخالص ملی است و معاش اغلب ساکنین روستاها که در حدود 40 درصد از جمعیت تقریباً 70 میلیونی کشور را شامل میشوند از راه فعالیتهای کشاورزی تأمین میگردد. زراعت از نیمه دوم قرن هیجدهم به تدریج جنبه علمی پیدا کرد. زراعت بر پایه خاک، گیاهان زراعی و عوامل محیطی استوار است. در چند دهه گذشته با ظهور تکنولوژی جدید، استفاده از کودهای شیمیایی و سوختهای فسیلی، کشت ارقام جدید، بهکارگیری روشهای مکانیکی، کنترل آفات و … کیفیت و کمیت محصولات زراعی افزایش یافته است (اسمعیلان، 1381).
در سطح دنیا نزدیک به 52٪ زمینهای قابل کشت به کشت غلات اختصاص دارد (امام، 1383). تولید غذا، الیاف (پوشاک) و سوخت همواره در طول تاریخ مهمترین مسأله مورد توجه جوامع انسانی بوده و این چالش عظیم تا به امروز ادامه یافته است. تولیدات گیاهی، اساس تأمین غذا را تشکیل میدهند، به طوری که جیره غذایی بسیاری از مردم تقریباً بر مصرف مستقیم فراوردههای گیاهی متکی است. حتی گوشت و فراوردههای دامی نیز که گاهی به جیرهی غذایی افزوده میشوند از تولیدات گیاهی منشأ میگیرند (اسمعیلان، 1381).
زندگی انسان به گیاه وابسته است زیرا گیاه تأمینکننده غذا، پوشاک، دارو و… بوده اما گیاه برای ادامه زندگی و تولید محصول خود به خاک وابسته است به همین دلیل است که انسان از زمانهای بسیار دور، برای تولید هر چه بیشتر گیاه، اقدام به کوددهی خاک کرده است. نخستین کودهای بکار رفته عبارت بودند از ضایعات و پسماندهای حیوانی، انسانی و گیاهی یا به عبارتی امروزی «کود آلی»، بعدها کودهای شیمیایی شناخته شد و به ساخت و کاربرد آن ها در سطح وسیع اقدام گردید به گونه ای که کودهای آلی و کاربرد آن ها در عمل به فراموشی سپرده شد و تنها در کشورهای جهان سومی اهمیت و کاربرد خود در کشاورزی را همچنان حفظ کرده است (کریمیان، 1390).
تولید کودهای شیمیایی در ایران از سال 1324 با راهاندازی کارخانهای در کرج آغاز شد (شرکت خدمات حمایتی، 1385). و کاربرد آن ها در کشاورزی مربوط به سال 1340 یعنی یک سال پس از تأسیس «اداره کل حاصلخیزی خاک» به کمک سازمان جهانی خواروبار کشاورزی (فائو) است (بینام، 1340).
هدفهای اصلی تحقیقات در آن سالها عبارت بودند از: الف) معرفی فایدههای کاربرد کودهای شیمیایی و ب) تشویق کشاورزان به مصرف هر چه بیشتر کودهای شیمیایی برای افزایش محصول. و مشکلاتی در مصرف کودهای شیمیایی وجود دارد که مهمترین آن ها عبارتند از: 1- در صورتی که استفاده از کودهای شیمیایی به صورت بیرویه باشد وارد آبهای زیرزمینی و در نهایت از طریق محصولات کشاورزی وارد غذای انسانها میشود. 2- استفاده بیرویه از کودهای شیمیایی خاک را آلوده میکند. 3- سفره های آب زیرزمینی در معرض آلودگی قرار میگیرند. 4- کاربرد نامتعادل کودهای ازته ممکن است سبب کاهش و کم شدن قابلیت دسترسی گیاهان به فسفر شود. 5- استفاده مداوم از کودها سبب کاهش عناصر کمیاب مانند روی، آهن، مس، منگنز خواهد شد که بر روی سلامت گیاهان جانوران و انسان نیز تأثیر خواهند گذاشت. 6- شیوع بیماریها و آفات متعدد مثلاً نماتد در مزارع چای و حتی شانکر مرکبات در جنوب کشور عمدتاً زاییده مصرف نامتعادل کودها میباشد. کودهایی که در این تحقیق مورد بررسی قرار خواهند گرفت کود زیستی فسفاته بارور2 و سوپرفسفات تریپل.
کودهای زیستی حاوی کودهای ریزسازوارههای مفید در تغذیه گیاه میباشند که میتوانند مشتمل بر گروههای مختلف از قبیل باکتری ها، قارچها و مانند آن باشد. امروزه استفاده از این کودها در جهت گام برداشتن به سوی کشاورزی پایدار و استفاده از اثرات مفید آن ها رو به افزایش است (آستارایی و کوچکی، 1375).
کود زیستی فسفات بارور2:
تنها کود زیستی بیولوژیک احیاکننده کود فسفات است که در ایران برای اولین بار توسط شرکت زیست فناور سبز تولید شده است. این کود در آزمایشات انجام شده روی محصولات صیفی و گیاهان زراعی مورد بررسی قرار گرفت. کود زیستی فسفات بارور2 حاصل پژوهش 8 ساله گروهی متشکل از 24 نفر پژوهشگر در جهاد دانشگاهی واحد تهران میباشد. این کود حاوی دو نوع باکتری حل کننده فسفات از گونه های باسیلوسلنتوس سویه (p5) و سودوموناسپوتیرا سویه (p13) میباشد که به ترتیب با بهره گرفتن از دو سازوکار ترشح اسیدهای آلی و اسید فسفاتاز باعث تجزیه ترکیبات فسفره نامحلول و در نتیجه قابل جذب شدن آن برای گیاه میگردند. طی پژوهشهای 5 ساله، ابتدا جداسازی باکتری های حل کننده فسفر از خاکهای مناطق مختلف کشور انجام شد. پس این باکتری ها تحت آزمایشهای متعددی مانند بررسی مقاومت به تنشهای محیطی (دما، شوری،pH های مختلف) و رقابت با ریزسازوارههای دیگر قرار گرفتند. نتایج حاکی از این بود که این باکتری ها قادرند دامنه وسیعی از pH بین 5 تا 11، دمای بالا تا 42 درجه سانتی گراد و شوری تا 5/3 درصد را به خوبی حل نمایند. وجود چنین مشخصهای باعث شد که بتوان این کود زیستی را در طیف گستردهای از خاکهای ایران و برای محصولات گوناگون بکار برد.
زمان به کار بردن کود فسفات:
در همهی خاکها، کودهای فسفر را بایستی به صورت پایه به کار برد (در زمان شخم). فسفر اصولاً برای پایداری و استحکام نشاء و افزایش طول ریشه آن مورد استفاده قرار میگیرد. وجود مقدار کافی کود فسفری برای تولید دانه در مراحل اولیه رشد بیش از مراحل بعدی آن موثر است. زیرا برای پنجهزنی فعال مورد استفاده قرار میگیرد. تأمین نیاز فراوان گیاه برنج به جذب p مستلزم به کار بردن آن در زمان نشاء کاری است نه دیرتر از آن. به کار بردن کود p در زمان 25 روز پس از نشاء کاری در تولید محصول تأثیر نخواهد داشت. بر خلاف کود اوره، لازم نیست کود p را در چندین مرحله تقسیم کرده، و در مراحل مختلف رشد گیاه برنج بپاشند، زیرا معلوم شده که این کود آب شویی نمی شود و در خاک باقی میماند و به تدریج در اختیار گیاه قرار میگیرد. بعلاوه، در صورتی که در مرحله آغاز رشد کود p به اندازه کافی توسط برنج جذب شده باشد، بعداً در مراحل بعدی رشد در همهی اندامهای گیاه می تواند توزیع گردد. فسفر در مرحله زایشی به طور فعال از برگهای کهنه به برگهای تازه انتقال مییابد (عادلیمسبب، انتشار مقالات کشاورزی و علوم وابسته).
در مزارع فسفات به شکل کودهای آلی و یا کودهای شیمیایی فسفاته به خاک اضافه میشود. ظرفیت تثبیت فسفر در خاکهای مختلف با توجه به خصوصیات فیزیکی، شیمیایی، زیستی، اقلیم و مدیریت زراعی متغیر است (آستارایی، 1375). قابلیت در دسترس بودن فسفر بستگی به عوامل زیادی چون pH، تهویه خاک، رطوبت، دما، مقدار آهن، آلومینیم و منگنز و … دارد (بایبوردی، 1379). میزان مصرف کودهای شیمیایی فسفر در ایران حدود 750 هزار تن در سال میباشد که 250 هزار تن از این مقدار در داخل تولید و بقیه آن با واردات این کود جبران میشود.
سوپرفسفات تریپل (Ca(H2PO4)2)
فسفر در تغذیه گیاهان دومین عنصر کلیدی پس از ازت محسوب می شود. غلظت فسفر در گیاهان بین 1/0 تا 5/0 درصد متغیر است. این عنصر بیشتر به صورت آنیونهای –H2PO4 و HPO4—، جذب گیاه میشوند (پناهی کردلاغری، 1390).
هزینه ساخت سوپرفسفات تریپل (غلیظ) بیش از نوع معمولی است. اما بالا بودن عیار فسفر باعث کاهش میزان مصرف، کاهش هزینه حملونقل شده که هزینه بیشتر آن را توجیه می کند. استفاده از انواع سوپرفسفات بستگی به ملاحظات اقتصادی مثل قیمت مواد اولیه، هزینه حملونقل و مقدار مصرف دارد.
سوپرفسفات تریپل (غلیظ) در شرایط کشور بهتر از فسفات آمونیوم است. به این سوپرفسفات از آن جهت تریپل (غلیظ) میگویند که فسفر محلول آن تقریباً سه برابر سوپرفسفات ساده است. سوپر فسفاتتریپل دارای 53-44 درصد P2O5 و 5/1-1 درصد گوگرد و میزان فسفر قابل دسترس آن 100-97 درصد میباشد. و در خاک دارای واکنش خنثی است.
کشاورزان با این باور غلط که کودهای شیمیایی موجب بازدهی بهتر محصولات آن ها میشود کودهای شیمیایی را با قیمتهای بالا از بازار سیاه تهیه می کنند متأسفانه با توجه به اینکه هم نوع سموم شیمیایی و هم میزان آن در کشاورزی، آزمایشگاهها و … نیاز به نظارت بیشتری دارد در کشور شاهد کنترل ضعیف بر این مسأله هستیم. در منطقه چیتاب به علت عدم اطلاعات کافی کشاورزان و بیسوادی آن ها باعث شده که آن ها از کود بارور2 استفاده نکنند چون اعتقاد آن ها بر این است که این کود عملکرد آن ها را پایین میآورد. سؤالی که مطرح میشود این است که آیا این کود باعث کاهش عملکرد میشود؟ طبق نظر جهاد کشاورزی نه تنها این کود باعث کاهش عملکرد نمی شود بلکه این کود به مقدار کمتری نسبت به سایر کودها در هکتار مورد نیاز است (100 گرم از این کود برای یک هکتار مناسب است) و نیز قیمت پایینی نسبت به سایر کودها داشته و جایگزین کود شیمیایی فسفاته میشود و همچنین موجب کاهش بیماریهای خاک، سازگاری با اقلیم کشور، افزایش عملکرد، کلنی شدن با ریزوسفر گیاه، روش مصرف و حملونقل آسان و… میشود.
ارقام مورد آزمایش در این تحقیق چمپا و گرده میباشد.
ارقام چمپا:
طول دانه برنجهای این گروه از گروه صدری کوتاهتر بوده (برنجهای گروه صدری از مرغوبترین برنجهای ایران هستند و ارزش تجارتی بالایی دارند) ولی قطر آن ها بیشتر است برنجهای این گروه دارای انواع زودرس و دیررس است. در انواع زودرس طول دانهها بیشتر است. این گروه در مقابل آفات، بیماریها و کم آبی مقاومتر و عملکرد آن ها نسبت به گروه صدری بیشتر، ولی ارزش تجارتی کمتری دارند. مبدأ این برنجها ویتنام است. مهمترین برنجهای این گروه، رسمی، بینام، آگوله، شاهک، چمپا سیاه، چمپا سفید، چمپا نازک، چمپا کوتاه، سرخه چمپا، سرد چمپا، گرم چمپا میباشد.
ارقام گرده:
برنجهای این گروه عملکرد بیشتری نسبت به گروههای صدری و چمپا داشته ولی ارزش تجارتی و خصوصیات پخت و طعم خوبی ندارند. دانه این برنجها گرد، طول آن ها کمتر از 5 میلیمتر و نسبت طول به قطر دانه کمتر از 2 میباشد. در برابر آفات و عوامل نامساعد محیطی مقاوم هستند. از برنجهای این گروه میتوان گرده رشت، گرده کلات، گرده لاهیجان، گرده لنگرود، گرده مولائی، گرده شیراز، گرده میانه و گرده خوزستان را نام برد. در بین برنجهای ذکر شده معمولاً دانه برنجهای صدری خیلی بلند، دانه برنجهای چمپا زودرسها بلند، دانه برنجهای چمپا دیررسها متوسط و دانه برنجهای گرده کوتاه میباشند (تاجبخش، پورمیرزا، 1386).
برنج در سطحی بالغ بر 146 میلیون هکتار کشت میگردد. و 3/2 کالری روزانه مردم در مناطق آسیا و 3/1 کالری مورد نیاز مردم در آمریکای لاتین و آفریقا از طریق مصرف برنج تأمین میشود (درستی، انتشارات موسسه تحقیقات برنج کشور 1385).
برنج پس از گندم مهمترین محصول کشاورزی است و نقش بسیار بارز و چشمگیری در تغذیه مردم جهان و نیز کشورمان دارد.
1-2-هدف از اجرای این پژوهش
- تعیین میزان اثر کود بیولوژیک فسفات بارور2 بر اجزاء عملکرد رقمهای برنج چمپا و گرده در منطقه چیتاب.
- تعیین میزان اثر متقابل کود سوپرفسفات تریپل و کود بیولوژیک فسفات بارور2 بر عملکرد رقمهای چمپا و گرده در منطقه چیتاب.
-3- فرضیات پژوهش
- کود بیولوژیک فسفات بارور2 باعث افزایش عملکرد دو رقم چمپا و گرده میشود.
- اثر متقابل کود فسفات بارور2 و سوپرفسفات تریپل مثبت است.
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1399-10-19] [ 02:26:00 ب.ظ ]
|