بررسی تأثیر غلظت های مختلف تنظیمکنندههای رشد IBA و NAA و نوع قلمه در ریشه دار کردن قلمههای دو رقم زیتون شهرستان شاهرود |
توسعه سریع باغات زیتون در نقاط مختلف جهان با شرایط اقلیمی متفاوت ضرورت تولید نهال از ارقام مختلف زیتون را بیشتر نموده است. تقریباً به 20 گونه از درختان کوچک از خانواده Oleaceae زیتون اطلاق میگردد، که در جهان کهن از حوزه دریای مدیترانه، شمال آفریقا، جنوب شرقی آسیا، شمال تا جنوب چین، اسکاتلند و شرق استرالیا پراکندگی گستردهای داشته اند. زیتون تقریبا از 3000 سال قبل از میلاد مسیح مورد استفاده قرار گرفت و منشاء اولیه آن احتمالاً منطقه مدیترانه بوده است که از آنجا به نقاط دیگر دنیا راه یافته است. این گیاه بومی نواحی گرم و نیمهگرم میباشد و عدهای از محققین موطن اصلی آن را سوریه و جنوب ترکیه میدانند و احتمال می دهند که زیتون از این نقاط به سایر نواحی که دارای آب و هوای مدیترانهای هستند برده شده است. در حال حاضر درخت زیتون در ناحیه وسیعی از دامنههای غربی هیمالیا در شرق تا سواحل اقیانوس اطلس در مغرب و در دو طرف دریای مدیترانه کاشته میشود. علاوه بر نواحی نامبرده در آمریکای شمالی، آمریکای جنوبی و استرالیا این گیاه را مورد کشت و استفاده قرار میدهند (کریستاکیس[1]، 1998).
معروفترین گونه شناخته شده این گیاه زیتون اروپایی با نام علمی Olea europaea که از دوران باستان از این گونه برای تهیه روغن و نیز برای خوردن خود میوه آن کشت میگردیده است. میوه زیتون در حالت طبیعی تلخ است و باید در معرض تخمیر طبیعی قرار گیرد و یا بهمنظور قابل خوردن شدن، آنرا در آب نمک بخوابانند (کریستاکیس، 1998). از دیدگاه پرورشدهندگان مدرن، تنوع گونه های شناخته شده بسیار زیاد است. فقط در ایتالیا حداقل 300 گونه وجود دارد، اما تعداد کمی از آنها تا حد زیادی رشد می کنند (گالیلی و همکاران[2]، 1997). گونه های اصلی ایتالیا، کارولا، فرانتویو و لسینو هستند. هیچکدام از آنها را نمیتوان با توصیفات باستانی همانند دانست، اگرچه بعید نیست بعضی از گونه های نازک برگ که بیش از همه مورد توجه میباشند از تبار لیسینین معروف باشند (بوسکو[7]، 1996). درختان پهن برگ اسپانیا میوه های درشت میدهند، اما غلاف آنها طعمی نسبتاً تلختر دارد و کیفیت روغن آنها نامرغوبتر است. این زیتونهای اسپانیایی هستند که معمولاً پس از سوراخ سوراخ شدن و پر شدن پرورده شده و پس از خواباندن در آب نمک تازه خورده میشوند (ویسبن[8]، 2006).
درختان زیتون حتی زمانیکه بدون هرس رشد آزادانه دارند، دارای رشد بسیار آهستهای هستند، اما هنگامی که امکان رشد طبیعی را در طول چند سال پیدا می کنند گاهی اوقات قطر تنه آنها به میزان چشمگیری افزایش مییابد، که محیطی بیش از 10 متر را به ثبت رساندهاند و احتمال میرود عمر این درختان به چند قرن برسد (جاکوبونی و فونتانازا[9]، 1981). قدمت بعضی از درختان زیتون در ایتالیا را به اولین سالهای امپراطوری یا حتی روزهای جمهوری روم نسبت میدهند، اما همیشه سن چنین درختان باستانی در زمان رشد مورد تردید قرار میگیرد و شناسایی آنها با توصیفات قدیمی هنوز دشوارتر است. درختان تحت پرورش به ندرت به ارتفاع بیش از 15 متر میرسند و معمولاً در فرانسه و ایتالیا بوسیله هرس کردنهای زیاد به ابعادی بسیار محدودتر منحصر میشوند. چوب درختان زیتون که به رنگ زرد یا قهوهای مایل به سبز روشن است اغلب با تهرنگ تیرهتری رگهدار شده است و بسیار سخت و متراکم میباشند که چوب آن برای قفسهسازان و خراطان تزئینی بسیار با ارزش است (ویسبن، 2006).
1-2- مشخصات گیاهشناسی زیتون
زیتون گیاهی از خانواده Oleaceae و از جنس Olea است (شکل 1-1). خانواده اولئاسه 30 تا 35 جنس و حدود 600 گونه دارد که اکثراً در مناطق گرمسیری دنیا پراکندهاند و به صورت درختان زینتی و صنعتی هستند و فقط گونه زیتون Olea europaea دارای میوه خوراکی است (مسچی و همکاران، 1381).
1-2-1- ریشه
جنس خاک در نوع ریشه و گسترش آن تاثیر بسزایی دارد. در خاکهای سنگین که تهویه به سختی انجام میگیرد انشعابات ریشهها سطحی است. در خاکهای سبک و زیتونکاریهای دیم، ریشهها برای دسترسی به رطوبت، رشد عمقی و گسترش جانبی دارند. ریشه نهالهای حاصله از کشت هسته یا قلمه 3 تا 4 سال اولیه رشد عمقی دارند و پس از آن رشد جانبی آنها شروع می شود. متوسط عمق ریشهها را 5/1 تا 2 متر و انشعابات عرضی ریشهها در خاکهای شنی و سبک تا 12 متر میرسد (مسچی و همکاران، 1381).
شکل 1-1- شکل ظاهری درخت، برگ و میوه گیاه زیتون گونه Olea europaea
1-2-2- برگ
برگهای درخت زیتون سبزرنگ مایل به خاکستری، بیضوی و دراز در قسمت انتهایی میباشد و به وضعیت متقابل بر روی ساقه قرار گرفتهاند (هترلینگتون و وودوارد[10]، 2003).
برگهای درخت زیتون همیشه سبز بوده و هر 2 تا 4 سال یک بار خزان می کنند، در صورتی که همه ساله برگهای جوان روی شاخهها ظاهر میگردند (فرناندز[11]، 2006). طول برگها 5 تا 23 سانتیمتر و عرض آنها 1 تا 2 سانتیمتر و دارای دمبرگ نسبتاً دراز هستند. رنگ سطح فوقانی برگها سبز تیره است و پوشیده از یک لایه بافت مومی و در سطح تحتانی، کرکهای ستارهای نقرهای وجود دارد که دو عامل فوق موجب کاهش تبخیر رطوبت و افزایش توان مقاومت در مقابل خشکی و گرما میشوند (مارتین[12]، 1998).
1-2-3- گل
زیتون، گلهای سفید کوچکی دارد که کاسه و جام گلها دارای چهار درز کاسه گل، دو پرچم و کلاله شکافته میباشند، این گلها به تدریج به شکل خوشه هایی که از بغل برگها ظاهر میشوند بر روی چوبهای سالهای آخر میروید. گلهای زیتون معمولاً دیرتر از گلهای سایر درختان میوه شکوفا میشوند، جوانههای گل از شهریورماه، در محل اتصال دمبرگ به شاخهها تشکیل میگردند (مارتین، 1998). پس از طی دوره زمستان اگر سرمای ملایمی را پشت سر گذارند در بهار سال آینده تبدیل به گل میشوند. بنابراین گل روی شاخههای دوساله ظاهر میگردد. گلها خوشهای هستند و هر خوشهچه از خوشهچههایی تشکیل یافته است و دارای 8 تا 25 گل است (مسچی و همکاران، 1381). رنگ گلها سفید صدفی و دارای چهار گلبرگ، چهار کاسبرگ، 2 پرچم و مادگی 2 خانهای هستند. گلها بر دو نوعاند، گلهای کامل که دارای اندامهای نر و ماده هستند و گلهای ناقص که فقط اندام نر دارند. تعداد گلها فوقالعاده زیاد است و در صورتی که 1 تا 3 درصد گلها به میوه تبدیل گردند، باردهی مناسب و اقتصادی خواهد بود. تلقیح توسط باد و حشرات انجام میگیرد. عدم سازگاری گردهها با مادگی از مهمترین عوامل شناخته شده دگرباروری در زیتون است (مارتین، 1994).
1-2-4- میوه
شفت (میوه) زیتون گوشتی و هستهدار است که در واریتههای مختلف به اشکال گرد، بیضی، گلولهای، دراز، نوکدار و دارای انحناء در یک طرف دیده می شود. وزن میوه از 1 تا 12 گرم متفاوت میباشد (مسچی و همکاران، 1381). در گیاه وحشی زیتون، میوه کوچک و دارای غلافی گوشتدار است. این غلاف که تعیینکننده ارزش اقتصادی میوه میباشد، در نوع وحشی نسبتاً نازک است. میوه ها در انواع کشت شده خصوصیات متفاوتی دارند، اما فشردهتر، حاصلخیزتر و بیخار هستند (مارتین، 1994). پوست میوه زیتون (برونبر) نازک، صاف و براق است. گوشت (میانبر) نرم و بسیار تلخ و رنگ گوشت ابتدا سبز که در نهایت به بنفش تغییر رنگ میدهد. گوشت معمولاً چسبیده به هسته میباشد. قسمت هسته میوه (درونبر) چوبی و مغز آن گوشتی است (فارینلی[13] و همکاران، 2002).
1-2-5- درخت زیتون
درختان زیتون همیشه سبز بوده و ارتفاع آنها تقریباً 3 متر و اگر در شرایط مساعد پرورش یابد ارتفاعشان تا حدود 12 متر هم میرسد. چوب درخت زیتون بسیار سخت و مقاوم است. رنگ آن زرد است که خطوطی قهوهای رنگ در آن وجود دارد. از چوب زیتون برای تهیه اشیاء چوبی ظریف استفاده می شود (دگراف و اپینک[14]، 1999).
شکل تنه درخت زیتون خیلی نامنظم بوده یعنی تنه درخت صاف و عمودی رشد نمیکند و اغلب برجستگیها و غدههایی روی تنه و شاخههای آن مشاهده میشود. روی ریشه درخت زیتون نیز مجموعهای از جوانههای ساقه هوایی فشرده به یکدیگر به شکل غده که اندازه آن به درشتی یک تخم غاز است مشاهده میگردد (حسینی مزینانی[15] و همکاران، 2004).
1-3- کاشت زیتون
خاک مناسب برای زیتون خاک سبک میباشد و در خاکهای دارای کلسیم اگرچه خشک و ضعیف باشد، برای رشد و سلامت گیاه مناسب است و حتی در خاکهای رسی هم پرورش مییابد. درخت زیتون نیاز به آب و هوای گرم و مرطوب دارد و برای رسیدن میوه آن باید تابستان گرم و طولانی باشد. نیاز سرمایی زیتون کم است و در مناطقی که میانگین دمای زمستانی آن 10 درجه سانتیگراد باشد رشد می کند. این درخت در خاکهای مساعد به آسانی درخت بید رشد می کند (برتولوچی و دهاکال[16]، 1999).
انواع درختان زیتونی که در ایران کشت می شود شامل زیتون گوله، زیتون سیاه، زیتون شامی، خرما زیتون، خارا زیتون، مارا زیتون، زرد زیتون و آوا زیتون است که از نظر تجاری به 4 درجه خیلی درشت، درشت، متوسط و ریز طبقه بندی میشوند که اندازه های بزرگ برای کنسروسازی و اندازه های ریز برای روغنگیری مورد استفاده قرار میگیرند (زوهری و اسپیجل روی[17]، 1975).
1-4- روشهای تکثیر زیتون
درخت زیتون از راههای مختلفی تکثیر می شود، از بعضی انواع روشهای تکثیر میتوان به کاشت هسته، قلمه، خوابانیدن شاخه و پیوند پایه بذری اشاره کرد. بین طرق مختلف تکثیر بیشتر از کاشت هسته برای تهیه پایه و پیوند از قلمه خشبی و یا نیمهخشبی استفاده میکنند، اما معمولاً روش قلمه زدن یا خوابانیدن شاخه نسبت به سایر روشها ارجح میباشد. قلمه آن از نوع قلمه نیمهخشبی است. در قلمهها چند برگ هم برای فتوسنتز و هم برای منتقل کردن هورمون بر روی قلمه باقی میماند. پیوند هم یکی از روشهای تکثیر است که البته برای ارقام نامرغوب پیوند میزنیم (فابری[18] و همکاران، 2004). مثلاً در یونان پیوند زدن درختان اهلی با انواع وحشی متداول میباشد. بهترین رقم برای پایه پیوند زیتون آربیکن[19] میباشد که خوب سبز نمی شود و رشد آن دو سال طول میکشد (دی جیوواچینو[20]، 2000).
1-4-1- ازدیاد گیاهان با بهره گرفتن از قلمه
به طورکلی گیاهان با دو روش جنسی و غیرجنسی ازدیاد و تکثیر مییابند. در ازدیاد به روش جنسی گیاهان حاصله ساختمان ژنتیکی جدیدی داشته و از مزیت ترکیب صفات ژنتیکی والدین استفاده می کنند. ولی در ازدیاد غیرجنسی، از یکی از اندامهای گیاه مادری (بافت یا سلول) گیاه کامل، در زمان کوتاهتری به وجود میآید، که ساختمان ژنتیکی گیاهان حاصله کاملاً شبیه ساختمان ژنتیکی گیاه مادری است (رمضانی، 1372). متداولترین روشهای تکثیر غیرجنسی عبارتند از، پیوندزنی و کاشت قلمههای ساقه و برگ. قلمهها پس از جدا شدن از پایه مادری در خاک مناسب قرار داده شده و پس از ریشهدار شدن و طی مرحله خاصی از رشد به زمین اصلی و محل کاشت انتقال داده میشوند. این روش ارزان، سریع و ساده است و از تعداد کمی گیاه مادری و در فضایی محدود میتوان گیاهان زیادی با حفظ خصوصیات پایه مادری تولید نمود (رمضانی، 1372). یکی از روشهای مهم ازدیاد زیتون نیز، ازدیاد غیرجنسی است که با بهره گرفتن از قلمههای گرفته شده از پایه مادری انجام میپذیرد (رمضانی و همکاران، 1384).
قلمهزنی روشی است برای تکثیر گیاهان که برحسب نوع گیاه و استعداد ریشهزایی میتواند ساده باشد و یا برعکس نتیجه گیری از آن و یا ریشهدار کردن قلمهها جز در شرایط استثنایی مثلاً استفاده از برخی هورمونها مقدور نخواهد بود (خوشخوی، 1378). بطور کلی استعداد ریشهزایی از گونهای به گونه دیگر فرق میکند. عوامل موثر در قلمهزنی بستگی به زمان برداشت قلمه، سن گیاه، شرایط محیطی و رعایت نکات بهداشتی دارد. قلمهها برحسب مورد میتوانند به صورتهای خشبی (چوبی)، نیمه خشبی و علفی (سبز)، قلمه برگ و قلمه ریشه تهیه شوند (خوشخوی، 1378).
Kiristsakis
Galili
Carolea
Frantoio
Leccino
Licinian
Boskou
Weissbein
Jacoboni and Fontanazza
Hetherlington and Woodward
Fernandez
Martin
Farinelli
De Graaff and Eppink
Hosseini-Mazinani
Burtolucci and Dehakal
Zohary and Spiegel-Roy
Fabbri
Arbiquine
Di Giovacchino
ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل و با فرمت ورد موجود است
متن کامل را می توانید دانلود نمائید
چون فقط تکه هایی از متن پایان نامه در این صفحه درج شده (به طور نمونه)
ولی در فایل دانلودی متن کامل پایان نامه
با فرمت ورد word که قابل ویرایش و کپی کردن می باشند
موجود است
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1399-10-19] [ 01:01:00 ب.ظ ]
|