بررسی انتقالپذیری آغازگرهای SSR گونههای خویشاوند در کهور پاکستانی Prosopis juliflora |
و اهداف
خوزستان در تقسیمبندی کلی اقلیمی کشور در بخش صحرایی گرم و خشک طبقهبندی گردیده است، ولی هوای خوزستان در جلگه و سواحل خلیج فارس گرم و مرطوب، در نواحی کم ارتفاع صحرایی، گرم و خشک و در قسمتهای کوهستانی با ارتفاع زیاد دارای آب و هوای مرطوب و سرد است. استان خوزستان تحت تاثیر سه نوع باد قرار دارد: اولین باد جریان سرد نواحی کوهستانی، دومین باد (شرجی) جریان گرم و رطوبتی از خلیج فارس است که به سوی جلگه میوزد و سومین باد، باد سموم است که از عربستان میوزد و همیشه مقداری شن و خاک و رطوبت به همراه دارد. از این رو طرحهای بیابانزدایی و مالچپاشی از سالهای گذشته در دست اجرا بودهاست.
با این حال در سالهای اخیر خشک شدن تالاب هورالعظیم و وزش جریانات جوی از سوی عراق ریزگردهایی که از سوی این دو کشور به ایران وارد میشوند به طور فزایندهای افزایش داده که این امر موجب کاهش کیفیت هوا و همچنین کاهش کیفیت زندگی هموطنانمان به خصوص در استانهای هم جوار با عراق شدهاست. از این رو تلاش برای افزایش پوشش گیاهی و جنگلی مناطق بیابانی و شنزارهای مرزی، ضرورتی دوچندان یافته است.
از 000/200/1 هکتار وسعت بیابانها و ماسهزارهای استان خوزستان بالغ بر 000/350 هکتار آن را تپههای ماسهای تشکیل میدهند (بینام 1379). از جمله گیاهانی که در طرحهای بیابانزدایی، تثبیت شن، توسعهی فضای سبز و ایجاد پارکهای جنگلی بهکار گرفته شدهاست، کهور پاکستانی یا سمر با نام علمی Prosopis juliflora میباشد که 141114 هزار هکتار از اراضی بیابانی به کشت آن اختصاص یافته است (صالحه شوشتری و همکاران، 1385). این گیاه با 2n=4x=56 کروموزوم (ترنچارد[1] و همکاران، 2008)، از خانوادهی Mimosaceae (مظفریان، 1378) گیاهی گرمسیری است که دارای رشد و تولید مثل چشمگیری میباشد. به همین دلیل در استان خوزستان به دلیل سازگاری بالا، از پراکنش زیادی برخوردار است. با این حال به درجه حرارتهای پایین حساس میباشد.
طی سالهای اخیر به دلیل تغییرات اقلیمی (اندرزیان، 1392)، فراوانی بروز یخبندانهای شبانه و دماهای زیر صفر خسارات ناشی از سرمازدگی و حتی انجماد افزایش یافته است. خسارت سرمازدگی در گونههای نواحی گرمسیر و نیمهگرمسیر اتفاق میافتد. بهطوری که در سال 1390 به دلیل سرمای بیش از حد شبانه برای اراضی زیر کشت کهور پاکستانی بسیاری از پایههای این گیاه از بین رفتند. در این میان تعداد محدودی از پایههای درختی بدون اینکه آسیب ببینند باقی ماندند. چنین تصور میشد که این پایهها مقاوم به سرما هستند. تحقیق حاضر با هدف بررسی تنوع این پایهها طراحی و اجرا شد.
ارزیابی تنوع ژنتیکی با بهره گرفتن از نشانگرهای مولکولی مبتنی بر DNA یکی از جنبههای کلیدی در بهبود مدیریت منابع محیطی میباشد. ریزماهوارهها یا ردیفهای تکراری ساده (SSRs)[2] از نشانگرهای مولکولی مبتنی بر DNA هستند که گروهی از ردیفهای تکرارشونده میباشند. ردیفهای ریزماهوارهای غیرپایدارند و با کاهش یا افزایش واحدهای تکرار شونده دچار تغییرات فراوان در طول شده (نقوی، 1388). ابزار مناسبی را برای بررسی تنوع ژنتیکی فراهم آوردهاند.
به علاوه کاربرد و تفسیر نتایج نسبتا ساده، سیستم چند آللی ( تا 11 آلل)، تنوع زیاد، وفور بالا در ژنوم یوکاریوتها، غیر عملکردی بودن، همبارز بودن (نقوی، 1388) و قابلیت انتقال بینگونهای، آن ها را پرطرفدار ساخته است. با این حال تا کنون آغازگری از این دست برای کهور پاکستانی منتشر نشده است. اما گزارشهای موجود نشان میدهد که آغازگرهای SSR طراحی شده برای یک گونهی خاص میتوانند بطور موفقیت آمیز برای مطالعه گونههای مرتبط بکار گرفته شوند (موتورا[3]،2006). با در دست داشتن چنین آغازگرهایی میتوان میزان تنوع ژنتیکی تودههای موجود در خوزستان را برآورد کرده و از آن ها در جهت اهداف اصلاحی بهرهبرداری نمود به همین دلیل تحقیق حاضر با فرضیهها و اهداف زیر پیشنهاد میگردد.
2-1 فرضیهها:
- آغازگرهای SSR گونه خویشاوند می توانند در سمر (کهور پاکستانی) باند تولید کنند.
- در تودههای کهور پاکستانی موجود در خوزستان تنوع وجود دارد.
3-1 اهداف:
- بدست آوردن آغازگرهای SSR جهت بررسی تنوع ژنتیکی در سمر (کهور پاکستانی).
- بررسی تنوع نسبی تودههای سمر (کهور پاکستانی) موجود در خوزستان.
فصل دوم
مروری بر پژوهش های انجام شده
[1] Trenchard
[2] Simple sequence repeat
[3] Mottura
ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل و با فرمت ورد موجود است
متن کامل را می توانید دانلود نمائید
چون فقط تکه هایی از متن پایان نامه در این صفحه درج شده (به طور نمونه)
ولی در فایل دانلودی متن کامل پایان نامه
با فرمت ورد word که قابل ویرایش و کپی کردن می باشند
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1399-10-19] [ 01:33:00 ب.ظ ]
|